проблем с очите

Кои хора са най-застрашени от проблеми с очите?

Зрението е незаменимо по важност сетиво, затова всяко зрително смущение предизвиква сериозни затруднения. Проблеми с очите може да се появят у всеки човек, защото ежедневно сме изложени на действието на фактори, които увреждат очите ни. Има няколко групи хора обаче, при които риска е значително по-висок и те много по-често страдат от зрителни смущения. При тях е задължително да се извършва качествена профилактика за минимизиране на риска.

Проблеми с очите при диабетици

Захарният диабет е заболяване, което бележи непрекъснат растеж по отношение на разпространението си. Има два типа диабет. Тип 1 се разглежда като автоимунно заболяване и засяга предимно млади хора, при които в панкреаса не се призвежда достатъчно количество инсулин. Тип 2, известен като старчески диабет, поразява по-често възрастни хора, при които се секретира достатъчно инсулин, но клетките имат патологично висока резистентност към него, т.е. глюкозата в кръвта не може да бъде усвоена. И при двата типа диабет крайният резултат е свързан с хронично повишаване нивата на кръвната захар (глюкоза). Това състояние може да се поддържа с години без наличие на сериозна симптоматика, но същевременно предизвиквайки сериозни увреждания в организма, най-вече съдови.

Високото ниво на кръвна захар води до изменения в структурата и здравината на кръвоносните съдове. Като резултат се влошава кръвната циркулация и намалява достъпа на кислород и хранителни продукти до клетките, снабдявани от най-малките съдови разклонения – капилярите. Особено чувствителни на подобни „лишения“ са клетките на зрителния анализатор и най-вече клетките на ретината. Затова огромна част от диабетиците, които не се лекуват правилно и своевременно развиват диабетна ретинопатия, макулна дегенерация и др., а те сериозно повишават риска от слепота.

Проблеми с очите при пушачи

Ако диабетът е заболяване, чието предотвратяване не е пряко в наши ръце, то тютюнопушенето е въпрос на личен избор, който много хора правят, въпреки доказателствата, показващи неговата провокираща зрителни проблеми роля. Цигареният дим е смес от редица токсини. От една страна някои от тях пряко увреждат кръвоносните съдове, а от друга стимулират производството на свободни радикали, които също провокира съдови нарушения и болести. И тук се наблюдава повишен риск от зрителни заболявания, съпоставим с този при диабетиците.

Зрителни смущения при възрастните хора

Тук става въпрос за проблеми с очите, които се развиват като естествено последствие от измененията в организма, настъпващи с напредването на възрастта. Установено е, че при хората над 50 години много по-често се явяват съдови проблеми. Очите, като много чувствителни органи, изискващи оптимален и непрекъснат приток на кръв, са сред първите засегнати от съдовите проблеми и затруднената кръвна циркулация.
Като най-застрашена от проблеми с очите група се посочват възрастните хора, които имат диабет и/или са страстни пушачи.

Какво се препоръчва за споменатите групи хора?

Както стана дума в началото диабетиците, пушачите и възрастните хора са групи, при които е задължителна профилактика на очите и зрението, а също така и на кръвоносните съдове.
Редица лекарски мнения и отзиви от благодарни пациенти сочат, че много удачен избор за зрителна профилактика е приема на продукти Околут, като новият продукт Околут Комби осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите.
За допълнителна съдова защита, подобряване на кръвообращението и намаляване на риска от проблеми с очите може да се разчита на друг от водещите продукти в програма Окомед – Ентан.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари