Синдром на сухото око

Синдром на сухото око е състояние, което се характеризира с хронична сухота с очите. Освен чисто физическото неудобство от пресъхването на очите, проявите на синдрома на сухото око повишават риска от възпаление и други проблеми с очите. Макар рядко да провокира сериозни зрителни нарушения, лечението при синдром на сухото око е наложително за гарантиране на тяхната превенция.

Оплакванията от сухота в очите са сред основните причини за търсене на помощ от офталмолог. Според официалните данни над 40% от световното население във всяка възраст проявява хронични симптоми на сухота в очите. Очаква се в бъдеще броят на засегнатите да нараства, имайки предвид засилващото се влияние на факторите, провокиращи синдром на сухото око.

Синдром на сухото око – причини и усложнения

Синдром на сухото око се развива основно поради 2 причини:

  • слъзните жлези не произвеждат достатъчно количество слъзна течност за пълно омокряне на повърхността на окото
  • произведената слъзна течност е с непълноценен състав и се изпарява твърде бързо

Синдром на сухото око обаче може да се развие и като придружаващо състояние в определени ситуации. Например вследствие на:

  • хронични алергични реакции като алергичен конюнктивит
  • прием на определени лекарствени продукти
  • хормонален дисбаланс при бременност или менопауза
  • последствия след операция на катаракта
  • автоимунни заболявания като синдром на Сьогрен, ревматоиден артрит и др.

Синдром на сухото око често се развива с характерни усложнения. Една от основните функции на слъзната течност е да промива очната повърхност и да предпазва окото от замърсители и болестотворни микроорганизми, с които то влиза в контакт. Липсата на пълноценна слъзна течност при синдром на сухото око драстично повишава риска от развитие на очни инфекциозни очни заболявания.

Роговицата, разположена в предната зона на окото, няма кръвоносни съдове, които да я подхранват и защитават от инфекции. Тя се поддържа основно от слъзната течност и нейните съставки. Затова при синдром на сухото око основен потърпевш е точно роговицата и усложненията от хроничната сухота в очите засягат именно нея. Едно от основните усложнения при синдром на сухото око е развитието на кератит – възпаление на роговицата.

Синдром на сухото око – симптоми

Сухотата в очите се проявява с отчетливи симптоми като:

  • сърбеж и парене
  • зачервяване и дори болка в окото
  • усещане за попаднало чуждо тяло
  • сълзене на окото
  • дискомфорт при поставяне на контактни лещи
  • замъглено зрение и др.

Разнообразието от симптоми при синдром на сухото око е следствие от широкия спектър от възможни причини. Появата на повече от един от тези симптоми трябва да насочва към консултация с офталмолог за назначаване на съответното лечение.

Синдром на сухото око – лечение и превенция

Лечението при синдром на сухото око е насочено първо към елиминиране на причините, провокиращи хронична сухота в устата. Едва тогава може да се назначи терапевтична схема, която да даде трайни резултати.

Лечението на синдрома на сухото око е продължителен процес. В зависимост от състоянието на окото и от това дали са налични някакви усложнения, се назначават различни методи на лечение. Най-често се разчита на противовъзпалителни средства под формата на капки или унгвенти за очи.

Като допълнително или самостоятелно средство за лечение на сухота в очите може да се разчита и на повишен прием на омега-3 мастни киселини. Освен противовъзпалително, те действат и за нормализиране на слъзната секреция. Особено благоприятно е действието на омега-3 мастните киселини в комбинация с повишен прием на незаменимите антиоксидантни пигменти за очи – астаксантин, лутеин, зеаксантин и проантоцианидин.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
2 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
Антония Стоева
Антония Стоева
29.06.2023 12:27

Здравейте, при синдром на сухото око вследствие менопауза, какво бихте ми препоръчал?

Екип Окомед
Админ
Екип Окомед
29.06.2023 16:36
Отговор на   Антония Стоева

Здравейте,

Препоръчваме Ви схемата Околут Комби по 1 капсула дневно и ТриОмега 1000+ по 1 течна капсула дневно. Околут Комби и ТриОмега 1000+ могат да се приемат заедно.

Подобрението се усеща още през първата седмица, сухотата се овладява на първия месец. Продължителността на приема е добре да бъде 6 месеца за максимален ефект и натрупване на позитивен резултат.

Поздрави!

Мед. екип, Окомед