кератит

Кератит – как лещите водят до възпалена роговица?

Кератит е рядко срещано, но сериозно очно заболяване, протичащо с възпаление на роговицата. Сред най-честите жертви на кератит са хората, носещи контактни лещи. По данни на Американския център за контрол и превенция на заболяванията кератитът е водещото очно заболяване сред тази група хора.

В последните години са отчитани няколко бума на разпространение на кератит. Настоящата статия ще посветим на причините и симптомите на заболяването. Ще предложим и доказани способи, с които хората, носещи лещи, могат да се предпазят от него.

Кератит

Причини за възпаление на роговицата. Механичното дразнене на роговицата, предизвикано от лещите може да наруши целостта й и да създаде условия за колонизирането й от микроорганизми. Най-честият причинител при възпаление на роговицата са микроорганизмите от род Acanthamoeba. Те живеят свободно в природата и обитават всякакви открити водоизточници. Считат се за безопасни за хората, но при попадане върху раздразнена роговица може да провокират възпаление и кератит.

За допълнително повишаване на риска от кератит допринасят фактори като:

  • влошена лична хигиена
  • неправилно поставяне и носене на лещите
  • съхранението им в нечисти разтвори и др.

Симптоми на кератит. Много типичен симптом на кератит е появата на бяло пръстенче около ириса на окото. Други чести оплаквания при възпаление на роговицата включват:

  • зачервени очи
  • сухота в очите
  • повишено сълзене
  • болка при премахване на лещите
  • силна чувствителност към светлината

Диагностициране. Кератит се диагностицира трудно, защото симптомите се припокриват с тези при много други очни заболявания. За улесняване на диагностицирането се отчита дали възпалението се повлиява от антибиотици. Акантамоебите са резистентни към тях.

Да се установи точно заболяването е важно, тъй като нелекуваният кератит може да доведе до сериозни зрителни нарушения.

Кератит – профилактика

За намаляване на риска от това застрашаващо зрението състояние може да се прилагат различни техники. Необходимо е да се спазват точните инструкции за ползване, поставяне и съхранение на лещите. Важно е те да се третират само с чисти ръце и да се махат преди сън или спортуване.

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) призовава към редовни офталмологични прегледи и консултации от страна на хората, носещи лещи. За целта програмата предлага възможност за консултация с водещи специалисти в областта на очното здраве.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари