Какви са причините за сухота в очите (синдром на сухото око)?

Ако редовно чувствате парене и дразнене в очите, то най-вероятно страдате от сухота в очите или казано по друг начин – не се произвеждат достатъчно сълзи, които да ги хидратират. При задълбочаване на състоянието може да настъпят сериозни изменения в роговицата и конюнктивата.

Сухота в очите – три основни категории причини

Причините за сухота в очите може да са много – замърсяване, продължителна работа с компютър, цигарен дим, носене на изкуствени лещи, възрастта, лошо хранене и др. Ще разделим причините в няколко категории – намалена секреция на сълзи, промяна в качеството на сълзите, заболявания на клепачите.

Намалена секреция на сълзи

Сълзите овлажняват роговицата, осигуряват й необходимите вещества, отмиват попадналите в окото прахови частици и предпазват очите от инфекции. Недостатъчното отделяне на сълзи е възможно да се дължи на увреждане на структурите, които са отговорни за произвеждането на слъзната течност.

Намалена секреция на сълзи се среща при:

– хормонални нарушения – хормонални промени при менопауза, захарен диабет, тиреотоксикоза и др.

възраст над 50 години – с напредване на възрастта продукцията на сълзи намалява, поради сенилна атрофия на слъзните жлези

– синдром на Сьогрен – автоимунно заболяване, при което са засегнати екзокринните жлези (главно слъзните и слюнчестите)

– прием на медикаменти – намален слъзен секрет може да се дължи на редица лекарствени медикаменти като бета-блокери, антихистамини, някои антидепресанти, диуретици и др.

– заболявания на периферната нервна система – при някои от тях се нарушава инервацията на слъзните жлези като например парализа на черепо-мозъчен нерв

– продължителна работа с компютър, наличие на постоянно работещ климатик – тези фактори значително могат да нарушат продукцията на сълзи

Промяна в качеството на сълзите

Промяната в трите основни компонента на слъзната течност (липиден, воднист и муцинозен) също може да е сериозна причина за сухота в очите.

Заболявания на клепачите

Горният и долният клепач покриват очната ябълка отпред и я предпазват от изсъхване, както и от попадане на чужди тела. При някои заболявания на клепачите може да настъпи значителна сухота в очите. Такива са:
– лагофталм – състояние, при което клепачната цепка не се затваря
– ектропиум – състояние, при което свободния клепачен край на долния клепач се обръща навън
– екзофталм – изпъкване на очната ябълка извън орбитата на окото

Справяне с проблема сухота в очите с програма Очно здраве

Редица проучвания потвърждават, че редовният прием на природни офталмопротективни средства, подпомагащи зрителната функция, забавя прогресията и предотвратява появата на редица очни заболявания, включително и сухота в очите.
Програма Очно здраве (Ocomed) предоставя пълна грижа за здравето на очите с природните продукти от серия Околут/Ocolut® и допълващите ги продукти. С тях се гарантира защитата на всички елементи на зрителния анализатор!

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари