Очно здраве – как възрастта засяга очите и зрението?

Влошаването на нормалното очно здраве с хода на възрастта е безспорен факт. Колкото по-възрастен е човек, толкова по-сериозен е рискът от развитие на възрастово асоциирани очни болести като макулна дегенерация, катаракта и др.
За поддържане на добро очно здраве са необходими комплексни грижи за всички компоненти на окото. Необходимо е да се полага пълна пигментна и съдова грижа за очите, защото зрителни нарушения може да се провокират от увреждане на всяка отделна част на окото. А с напредване на възрастта такива увреждания се появяват често.

Кои компоненти на окото и зрението най-често се увреждат с възрастта и как това влошава нормалното очно здраве?

Негативното влияние на възрастта върху състоянието на отделните компоненти на окото се състои в:

Намаляване размерите на зеницата на окото. Проблемът се изразява в отслабване на реакцията на зеницата към промените в осветеността на средата. С възрастта мускулите, които регулират свиването и разширяването на зеницата постепенно атрофират. Това обяснява защо хората над 60-годишна възраст се нуждаят от около 3 пъти по-силно осветление, за да могат например да четат нормално. Показва и защо зрението им по-бавно се адаптира при преминаване от светло на тъмно и обратно.

Отслабване функционалността на слъзните жлези. Това се забелязва най-силно при жените в менопауза, но от сухи очи се оплакват и много мъже. Появата на сухота в очите се дължи на недостатъчното им овлажняване от слъзна течност. Като последствие се появяват оплаквания като парене, сърбеж и зачервяване на очите.

Отслабване на периферното зрение. Обикновено се дължи на две от основните зрителни нарушения, засягащи възрастните хора – глаукома или пигментен ретинит. Все по-слабото периферно зрение се обяснява с един интересен феномен, провокиран от хода на възрастта. Изчислено е, че зрителното ни поле нормално се стеснява с около 2-3 градуса на десет години.

Отслабване чувствителността на ретиналните клетки. С възрастта клетките в ретината, които отговарят за цветното зрение губят чувствителността си. Намалява яркостта на цветовете в зрителното поле и се губи контрастът между тях.

Ефективна подкрепа за очното здраве срещу възрастово асоциираните проблеми с очите и зрението

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага ефективна грижа за очите, с която зрението може да се поддържа, независимо от увреждащото влияние на възрастта. Такава грижа може да си осигурите с приема на природните продукти от програма Ocomed. Въпреки че с годините се появяват редица изменения в структурата и дейността на компонентите на зрителния анализатор, продукти Околут снабдява окото с всички необходими вещества за поддържане на доброто зрение и очното здраве.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари