Зеница

Зеница на окото: какво подсказва размерът на вашата зеница?

В предходна публикация разгледахме зависимостта между цвета на очите и риска от развитие на определени заболявания. В настоящата статия ще посочим за наличието на кои зрителни и други проблеми може да се съди по размера на вашата зеница.

Зеницата е малката черна окръжност, разположена точно в центъра на ириса на окото. Представлява отвор, пропускащ светлината по пътя й към светлочувствителната ретина. По размерът на вашата зеница може да се разбере учудващо много за здравословното ви състояние, включително за наличие или повишен риск от поява на определени очни болести.

Кога е нормално да се променя размерът на зеницата?

Зеницата може да променя размерите си – да се отваря повече или да се притваря. Това става с участието на малки мускулчета, разположени в ириса. Тези мускули реагират на конкретен стимул от външната среда. Този стимул е количеството светлина, т.е. осветеността на средата.

При силна осветеност зеницата е прибрана, за да предпази ретината от силната светлина. На тъмно зеницата се разширява, за да допусне колкото се може повече светлина и да различим наблюдавания обект в приглушената обстановка.

Нормално диаметърът на зеницата варира между 2 и 5 мм. В определени случаи, най-вече при развитие на някои заболявания, размерът на зеницата излиза от тези норми. Ето защо, проследяването на зеницата е сред първите действия на лекарите, извършващи специализирани прегледи.

Зрителни и други типове заболявания, които повлияват размерите на зеницата

Патологично уголемена или стеснена зеница е характерен симптом за наличие на някое от следните състояния:

  • аневризъм (при разширена зеница)
  • травма на главата (най-често се наблюдава разлика между двете зеници)
  • инсулт
  • сифилис (отчитат се малки, безформени зеници, означавани като зеници на Аргил-Робъртсън)
  • глаукома

Важно е да се отбележи, че уголемените зеници са пречка пред провеждането на операция на катаракта. Затова измерването на зениците е важно преди преминаване към лазерна корекция на зрението.

Програма Очно здраве (Ocomed) призовава към провеждане на редовни очни прегледи за навременно установяване на зрителни и други заболявания. За поддържане и подобряване зрението при деца и възрастни може да разчитате на продуктите от серия Околут/Ocolut® – първи избор на специалистите от програма Очно здраве.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари