Очни болести

Тревожни данни – бум на пациентите с очни болести

Макулна дегенерация и диабетна ретинопатия са двете най-често диагностицирани очни болести в офталмологичната практика. Напоследък обаче очните лекари отчитат тревожно увеличаване броя на хората, страдащи от тези форми на нарушено зрение.

В две поредни публикации ние от програма Очно здраве (Ocomed) ще разгледаме двете основни очни болести. Давайки ви необходимата информация относно тези социално значими очни заболявания, искаме да насочим вниманието ви към доказаните методи за профилактика на зрението и предпазване от дегенерация на макулата и от диабетна ретинопатия. Ще започнем с макулната дегенерация.

Очни болести: какво е макулна дегенерация?

Макулната дегенерация е възрастово асоциирано очно заболяване, което засяга централната част на ретината и може да доведе до пълна загуба на централното зрение. Централната част на ретината се нарича макула. Тя отговаря за възприемането на фините детайли в зрителното поле, за централното и цветно зрение. Макулата е изключително фина и чувствителна към промени структура на нашия зрителен анализатор. Това е основната причина измененията в дейността на ретиналните клетки, както и съдовите увреждания, които настъпват с напредването на възрастта, да оказват негативно влияние върху макулата и да влошават зрението. Обикновено проявите на макулна дегенерация започват след 50-55-годишна възраст.

Тенденцията към застаряване на населението у нас е причина макулната дегенерация да бележи бум в разпространението си. Освен това офталмолозите алармират, че в последните години дегенерация на макулата се диагностицира и при по-млади хора. Причина за това е все по-силното и неизбежно влияние на рисковите фактори за развитие на заболяването – тютюнопушене, нездравословно хранене, оксидативен стрес (повишени нива на свободни радикали), недостатъчна грижа за очите.

Mакулна дегенерация – симптоми

Най-характерните за макулна дегенерация симптоми са:

– замъглено зрение

– трудно разпознаване на предметите в централната част на зрителното поле (нарушено централно зрение)

– трудности с възприемането на цветовете

– нарушаване на очертанията на наблюдаваните обекти (те изглеждат начупени и вълнообразни)

Подобни симптоми обаче се срещат и при други очни болести. Само с очен преглед при специалист може да се установи точното заболяване и да се дадат препоръки за лечение.

Макулна дегенерация – профилактика и лечение

Както стана дума макулата е изключително фина и чувствителна структура. Увреждането й е необратимо. Това подчертава нуждата от качествена профилактика. Именно профилактиката е препоръчваният от офталмолозите подход за поддържане на зрението.

Ефективно решение за поддържане и подобряване на зрението при макулна дегенерация, както и за намаляване влиянието на рисковите за развитието й фактори, е приемът на естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Оптимални дози от тях се съдържат в природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo. Очните пигменти лутеин и зеаксантин се натрупват в ретината и действат като антиоксиданти. Неутрализират свободните радикали и намаляват оксидативния стрес, с което допринасят и за превенцията, и за забавяне прогресията на макулната дегенерация. Освен това прием на Околут Дуо се препоръчва за предпазване от развитието и на други очни болести като пигментен ретинит.

В следваща публикация ще обърнем по-сериозно внимание на втората от двете очни болести, за бума на която алармират лекарите – диабетната ретинопатия. Ще посочим нейните симптоми и ще предложим продукти, с които може да си осигурите качествена грижа за очите и да се предпазите от развитието й.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари