Слабо нощно виждане

Слабо нощно виждане след лазерна корекция на зрението

Днес повечето очни болести може да бъдат преодолени с помощта на съвременни и ефективни методи за корекция на зрението. Единственото, което притеснява хората, на които предстои операция за лазерна корекция на зрението, е опасността от постоперативни усложнения. Развитието на технологиите е намалило тази опасност до минимум, но все пак притеснението у някои пациенти продължава да е налице.

Лазерна корекция на зрението с метода LASIK – кога се прилага?

Оперативната корекция на зрението по метода LASIK се прилага при 3 основни зрителни заболявания:

– късогледство

– далекогледство

– астигматизъм

Ползва се лазер за коригиране състоянието на роговицата. Целта е да се възстанови способността й да фокусира образа точно върху ретината на окото. Именно загубата на тази способност на роговицата е причина за появата на горепосочените очни болести.

Отслабено нощно виждане – най-честото усложнение

В повечето сучаи влошаването на нощното виждане е само временно състояние след лазерно коригиране на зрението и отшумява за няколко дни. При някои хора обаче то може да се превърне в хроничен проблем. В тази група попадат хората, при които делекогледството, късогледството или астигматизмът са били в по-тежки форми. При тях влошаването на нощното виждане след операцията се изразява с оплаквания като:

– поява на ореоли около наблюдаваните обекти нощем

– проблясване на светлинки в зрителното поле

– много трудно адаптиране на зрението от светло към тъмно

Тези оплаквания възпрепятстват изпълнението на рутинни дейности като шофиране вечер, четене на нощна лампа, ориентиране в условия на по-приглушена светлина и др.

Причини за отслабване на нощното виждане

Най-честата причина за поява на това усложнение след лазерна корекция на зрението е отокът на роговицата. Той се разнася за няколко дни и както стана дума болшинството от оперираните пациенти имат само краткосрочни оплаквания. Когато се появят по-продължителни проблеми с нощното виждане причините може да се крият в:

– остатъчни проблеми с роговицата, вследствие на недобре извършена операция

– увреждане на механизмите, регулиращи свиването и разширяването на зеницата (тя се разширява прекалено много и пропуска повече светлина от нормалното)

Средство за подобряване на нощното виждане

За справяне с отслабналото нощно виждане, независимо дали е следствие от лазерна корекция на зрението или е усложнение от определени очни болести, може да разчитате на изпитано природно средство. Това е Околут Комби/Ocolut® Combi. Той съдържа 3-те основни пигменти за очи – лутеин, астаксантин и зеаксантин. Към тях е прибавен и проантоцианидин, за да може Околут Комби да осигури пълна съдова и пигментна защита за очите и да помогне за справяне с влошено нощно виждане. Освен това Околут Комби спомага за подобряване на зрението и при късогледство, катаракта, сухота в очите и др.

 

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари