сухота в очите

Сухота в очите през менопаузата

Статистическите данни сочат, че около 15% от хората над 45-годишна възраст страдат от “сухи очи” – състояние известно като синдром на сухото око. Един от основните фактори, които допринасят за появата на сухота в очите е менопаузата. Затова жените около 50-годишна възраст са основните потърпевши от въпросния синдром. Специалисти от Американската офталмологична академия заявяват, че жените в менопауза са два пъти по-застрашени от мъжете от поява на сухота в очите и придружаващите оплаквания като замъглено зрение, зачервени очи и парене в очите.

Защо оплакванията от “сухи очи” зачестяват през менопаузата?

Причината се крие в намалената секреция на женския полов хормон естроген. Това възпрепятства правилното протичане на химичните сигнали в женското тяло, контролиращи образуването на слъзна течност. Същият ефект се получава и вследствие на алергична реакция или възпаление на очите – състояние, което се среща често сред жените в менопауза.

Как жените в менопауза могат успешно да овладеят хроничната сухота в очите?

Хормонозаместителната терапия, на която много жени се подлагат за компенсиране на естрогеновия дефицит през менопаузата, не е показала ефективност за подобряване на зрението и за преодоляване на оплакванията от сухи очи през този период.

Трябва да се има предвид, че сухота в очите често се появява и като страничен ефект от приема на някои лекарства, например диуретици или антидепресанти. Приемът на такива медикаменти може да утежни проявите на синдрома на сухите очи. Единственият метод, по който може да се установи проблема и причините за възникването му е чрез периодичен очен преглед при специалист – процедура, която е силно препоръчителна за всяка жена в менопауза.

От основно значение за преодоляване на всички болести на очите е навременното им диагностициране. Затова профилактични очни прегледи трябва да се правят дори преди навлизането в менопауза и дори при липса на отчетливи симптоми, характерни за различните очни болести. Освен периодичен очен преглед, друга директна мярка, която всяка жена може да предприеме срещу сухота в очите, е комбинираният прием на Околут Комби/Ocolut® Combi и ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. С тези два продукта се осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите и достатъчно количество омега-3 мастни киселини, които имат незаменима структурна и защитна роля за здравето на ретината, а оттам и на зрението.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари