зрение

Признаци за проблеми със зрението на вашето дете

Първите години от живота на вашето дете са решаващи за правилното развитие на неговото зрение. Именно поради това ранната диагностика е важна, за да се установи евентуален проблем и да се реагира своевременно, като грижата за това e изцяло в ръцете на родителите.

Най-често срещаните проблеми със зрението при децата

1. Късогледство (Миопия)

2. Кривогледство (Страбизъм)

3. Далекогледство (Хиперметропия)

4. Мързеливо око (Амблиопия)

Признаци за проблеми със зрението на детето

За да сте наясно със състоянието на зрението на вашето дете, просто го наблюдавайте. Някои от тези признаци ще ви подскажат за евентуален проблем:

– когато чете приближава или отдалечава книгата или листа хартия, от които чете

– често отмества погледа от книгата или листа хартия

– присвива очи докато гледа

– трие очите си непрекъснато

– често има главоболие и сълзене на очите

– очите се зачервяват

– слънчевата светлина причинява дискомфорт на детето

Съвети за по-добро зрение при децата

При учене – ако в стаята има прозорец би било добре бюрото за учене да бъде позиционирано пред детето, за да поглежда отвреме на време навън с цел успокояване и почивка на очите.

Гледане на телевизия – много е важно да спазвате препоръчителното разстояние между очите и екрана.

Компютърът – когато детето е пред монитора е важно да настоявате за почивка от време на време, за да може очите да не се натоварват прекалено.

В басейна – използването на водни очила от децата се препоръчва, тъй като хлорът в басейна може да раздразни очите.

Слънцето – не е препоръчително детето да гледа директно и продължително към слънцето. Затова е необходима защита на детските очи със слънчеви очила.

Освен изброените неща не бива да се забравя и здравословното хранене като един важен фактор за доброто зрение на децата. Ежедневното детско меню трябва да съдържа преди всичко плодове, зеленчуци, млечни и месни продукти с обогатено съдържание на витамини и минерали. Съществуват специално предназначени храни за деца, които съдържат тези витамини и минерали, наречени с общото наименование „ функционални храни“. Те съдържат оптимални количества от:

Витамин А – „витамин на растежа“, който е много важен за детското зрение, както и за подсилване на имунната система на детския организъм.

Витамин С – силен антиоксидант, също важен за подсилване на имунитета на детето и предпазване от вирусни и бактериални инфекции.

Витамин Е – спомага за добрата обмяна на веществата и осигурява защита срещу UV лъчите.

Калций – изключително важен за подрастващите деца за поддържане на здравината и плътността на костите и зъбите.

Какво друго се препоръчва за доброто зрение на вашето дете?

Друго, което родителите биха могли да направят за доброто зрение на децата си, е да им осигурят достатъчно количество пигменти за здрави очи. Това е възможно с приема на природния продукт Околут/Ocolut®. Той съдържа двата основни зрителни пигменти – лутеин и зеаксантин. Тези съставки се натрупват в макулата и ретината като създават защитен филтър, предпазващ очите от увреждащите външни фактори. Околут е изключително подходящ и препоръчван продукт при зрителни смущения в детска възраст, тъй като няма странични ефекти.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари