Кои заболявания ви застрашават според цвета на очите ви?

Един от белезите, по които може да се съди за настоящите или евентуално бъдещи зрителни нарушения при всеки човек е цветът на очите му. Светли, тъмни, сини, кафяви – очите на всеки са оцветени в различен и уникален цвят. Ето към какви здравословни проблеми са предразположени хората, в зависимост от цвета на очите си.

Имайки предвид цвета на очите си, вземете мерки срещу следните възможни проблеми

Сини очи: Клиничната практика показва, че хората със сини и по-специално светли ириси са силно чувствителни към светлина. Състоянието се определя като фотофобия. Специалистите считат, че тази зависимост се дължи на по-ниската концентрация на важните пигменти за очи при тези хора. Намаленото количество пигменти означава, че по-малка част от опасните слънчеви лъчи ще бъдат неутрализирани и рискът от увреждане на зрението е по-висок. Колкото по-малко количество пигменти имате в ирисите си, толкова повече светлина достига до ретината и се повишава рискът от проблеми с очите. Хората със светли очи трябва да са особено съсредоточени в снабдяването на очите си със зрителни пигменти и антиоксиданти.

Сиви и зелени очи: За тях клиничните проучвания сочат, че създават по-висок риск от развитие на злокачествени заболявания. Документирано е, че когато цветът на очите е сив или зелен, значително се повишава риска от развитие на едно специфично, макар и рядко срещано заболяване – меланома на увеята. Увея се нарича средният слой на окото, разположен между ретината и склерата (външната бяла обвивка на окото). Основен “виновник” за това заболяване са УВ-лъчите на слънцето. Ето защо хората със сиви и зелени очи трябва да се предпазват максимално от тях.

Кафяви очи: За хората с кафяв цвят на очите все още няма конкретни данни за повишен риск от зрителни нарушения и заболявания. Затова пък за тях се знае, че имат едно изявено предимство. Изчислено е, че кафявооките хора имат по-бърза зрителна реакция, т.е. при тях много по-пълно и експедитивно се регистрират и най-малките подробности на обектите, попадащи в зрителното поле. Това обаче по никакъв начин не означава, че хората с кафяви очи не трябва да полагат грижи за очите си. Напротив. Тя е задължителна за всеки за намаляване на риска или справяне с различните очни болести.

Оптимално снабдяване с пигменти за очи и защита от УВ-лъчите – възможно е при всеки. Как?

Независимо от цвета на очите, риска от зрителни нарушения и заболявания може значително да се намали при редовно снабдяване с незаменимите пигменти за очи. Те действат като мощни антиоксиданти и осигуряват своеобразна храна за очите.

За всеки човек, попадащ в рисковите групи по отношение на цвета на очите си, и особено, ако редовно напряга зрението си, работи на компютър или е наследствено предразположен към проблеми с очите, е важно да разчита на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Този продукт доставя максимални дози зрителни пигменти лутеин и зеаксантин и намалява значително риска от очни болести, независимо от цвета на очите. Освен това редовният прием на Околут Дуо доказано помага за подобряване на зрението.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари