антиоксиданти-свободни радикали

Повишеният прием на антиоксиданти води до по-малко свободни радикали и по-здрави очи

Качеството на зрението зависи в голяма степен от действието на свободните радикали в организма. Ако ги има в големи количества, зрението се влошава, но ако се приемат достатъчно антиоксиданти, които да неутрализират свободните радикали, се осигуряват по-добри условия за поддържане здравето на очите.

Какво представляват свободните радикали?

Това са химични съединения, които са загубили един електрон от състава си, в резултат на което са нестабилни и силно реактивоспособни. За да възвърнат стабилността си, те се опитват да възстановят липсващия си електрон, реагирайки с различни клетъчни компоненти, предизвиквайки оксидативен стрес и увреждайки клетките. При хората последиците от оксидативния стрес са ясно забележими при стареенето на организма – изменението на структурата на кожата, появата на бръчки, влошаването на зрението – катарактата и макулната дегенерация са пряко последствие от стареенето и оксидативния стрес, предизвикан от свободните радикали.

Как помагат антиоксидантите?

Антиоксидантите неутрализират свободните радикали, доставяйки им безвъзмездно един свой електрон. Това ги стабилизира и намалява негативното им въздействие върху клетъчните структури.
Тялото произвежда само някои антиоксидантни молекули – например глутатион, ензими като супероксид дисмутаза, коензим Q10 и др. За тяхната синтеза е необходим правилен хранителен режим и прием на достатъчно градивни техни компоненти като селен, цинк, витамин В и др. Много други антиоксиданти обаче не се синтезират в организма и е необходим приемът им отвън.

Как се уврежда зрението?

Ултравиолетовите слънчеви лъчи могат да предизвикат последствия, подобни на тези на свободните радикали. Директното им попадане върху ретината силно оксидира клетките й, водейки до бързо увреждане и загуба на зрението. Разрушаването на ретиналните клетки може да стане и постепенно под ежедневното въздействие на слънчевата светлина или поради възрастовото деградиране на защитната антиоксидантна система на организма. Понижаването на количеството на антиоксидантите се счита за главният фактор за увреждането на зрението с възрастта.

Кои са специфичните и важни за зрението антиоксиданти?

Най-важните за здравето на очите антиоксиданти са каротиноидите:

лутеин – предпазва окото от въздействието на ултравиолетовата светлина. Ключов пигмент за предпазване от макулна дегенерация и други очни състояния.
зеаксантин – акумулира се в центъра на ретината – макулата. С първостепенна важност за предпазване от катаракта, макулна дегенерация, макулна дупка и др.
астаксантин – един от най-силните природни антиоксиданти. Локализира се в клетъчната мембрана и извън нея и действа като мост при улавянето и транспортирането на свободните радикали към полярните зони на клетката, където се свързват с витамин С и други водноразтворими антиоксиданти.

Тези три каротиноидни пигмента са основните съставки на новия офталмологичен продукт – Околут Комби. Към тях е прибавен и проантоцианидин, който е известен с укрепващото съдовете действие и може да преминава кръвно-мозъчната бариера. Този уникален състав превръща Околут Комби в мощен защитаващ зрението продукт без аналог. Околут Комби осигурява оптимална защита от свободните радикали, максимално добро оросяване на очите и мозъка и гарантира здрава ретина и добро зрение.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари