Публикации

очите през зимата

Очите през зимата – възможни проблеми и превенция

На редица опасности са изложени очите през зимата. Кои са най-честите проблеми и как биха могли да се предотвратят те? Всичко това ни разкрива д-р Емилио Доронсоро, завеждащ отделението по офталмология в университетска болница „Ла Моралеха“ в Мадрид, Испания.

Потенциални рискове за здравето на очите през зимните месеци

По-ниските температури през зимата са предпоставка за сълзене на очите и поява на очно дразнене и дискомфорт. Това пък би могло да доведе до сърбеж, парене, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло в окото, предупреждава д-р Доронсоро.

Друга опасност, която е свързана със зимния студ и заплашва очното здраве, е пренебрегването на UV лъчите. „Обикновено през зимата намаленото слънчево греене води до подценяване на риска от излагането на слънце с незащитено око“, коментира специалистът. Той отчита това като груба грешка и дебело подчертава, че:

 • макар и оскъдно слънцето през зимата е също толкова опасно за очите, колкото през лятото
 • продължителното и незащитено излагане на UV лъчи увеличава риска от развитие на редица очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит

Работещи начини за предотвратяване на посочените проблеми за очите през зимата

За предотвратяване на упоменатите рискове за очите и зрението през зимата д-р Доронсоро предлага серия от лесни за изпълнение съвети. Те целят очите да се поддържат хидратирани и защитени през студените зимни дни. Препоръките включват:

 • по-често мигане, за да се овлажнява очната повърхност
 • прилагане на изкуствени сълзи при нужда, за да се запази влажността на очите
 • при подозрение за чуждо тяло в очите – внимателна очна промивка с физиологичен разтвор или вода
 • регулиране на стайната температура и влажност
 • употреба на овлажнител за въздух
 • носене на висококачествени слънчеви очила при излизане навън

Към препоръките на д-р Доронсоро за защита на очите през зимата офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) у нас добавят…

И двата продукта са напълно натурални, имат отлична поносимост и са подходящи за дългосрочна употреба. Ефектът им е правопропорционален на продължителността на прием. В основата на протективното им действие стои рационалната формула.

Активни съставки в продукта за възрастни са лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Те са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът за деца снабдява очите с най-важните пигменти на макулата (централната част на ретината) – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg).

И двата продукта филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението по напълно естествен начин. Това ги превръща в истински природни очила!

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

катаракта лечение

Катаракта – полезна информация за методите на лечение

Методите за лечение на катаракта се определят от степента на прогресия на заболяването, което се характеризира с потъмняване на лещата на окото. Тъй като в повечето случаи катаракта се развива при хора в напреднала възраст, се нарича още старческо перде. Ако не се вземат своевременни мерки заболяването води до прогресивни нарушения на зрението. Най-често подходът за лечение в напреднал стадий включва оперативна намеса.

Съвети за пациенти с катаракта в начална фаза

В ранните етапи на развитие катарактата води до леки изменения в зрителните способности, но обикновено те не възпрепятстват изпълняването на ежедневните дейности. При някои пациенти лещата на окото просто се свива, причинявайки късогледство, вместо да се замъгли. В такъв случай следните съвети могат да повлияят добре на състоянието и да не се наложи хирургична намеса.

 • Консултирайте се с очен лекар за изработка на диоптрични очила или контактни лещи
 • Осигурете по-ярко осветление у дома, особено когато четете или работите на компютър
 • Използвайте контрастни цветове, например поставете тъмно одеяло върху светъл стол, за да виждате по-добре

Когато катарактата възпрепятства извършването на ежедневни дейности и влошава качеството на живот, специалистите насочват към оперативно лечение

Премахването на старческото перде чрез хирургична операция е ефективен и сигурен начин за справяне с проблема. Целият курс на лечение обикновено отнема около два месеца, тъй като първо се оперира едното око и ако е необходимо, след възстановяването му, лекарите оперират и другото. Самата интервенция се извършва с местна упойка и отнема около 20 минути. Единственото оплакване след оперативно лечение на катаракта обикновено е замъгляване на зрението. Постепенно окото възвръща нормалните си функции и зрителната острота при повечето пациенти след интервенция за отстраняване на старческо перде е 20/40 или по-добра.

През първите месеци след операция на катаракта пациентите трябва да са по-внимателни и да избягват следните дейности:

 • Вдигане на тежко – през първата седмица след интервенцията
 • Нанасяне на грим за очи – поне през първите две седмици след операцията
 • Посещение на плувни басейни или взимане на горещи вани – отново две седмици след подмяна на лещата

За по-бързо възстановяване след оперативно лечение на катаракта може да се доверите на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – изцяло природен продукт, който съдържа рационална комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула насища зрителния анализатор с лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са съчетани така, че да оказват пълна пигментна и съдова защита на очите. Препоръчителният прием от 1 капсула дневно осигурява пълноценна грижа за окото и гарантира подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести. Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи, тъй като се предлага в иновативни, изцяло растителни капсули (VGcaps).

катаракта и диабет

Катаракта и диабет – методи за лечение на очното заболяване

Катаракта и диабет са две широко разпространени заболявания в неподозирана връзка. При хората с диабет рискът от развитие на катаракта, позната още като перде на окото, нараства двойно. Очното заболяване представлява мътна област в лещата на роговицата, която замъглява зрението. Възможно е първоначално да протича без забележими симптоми, но ако имате някое от следните зрителни смущения, потърсете помощта на специалист:

 • Замъглено зрение
 • Зрителни петна
 • Намалена наситеност на цветовете
 • Повишена чувствителност към светлина
 • Затруднено виждане през нощта

Катаракта и диабет – повече за връзката между двете заболявания

Вследствие на диабет могат да се развият както временни, така и по-трайни проблеми със зрението. На първо място при захарна болест се повишават нивата на кръвна захар и с течение на времето това неминуемо води до увреждане на малките кръвоносни съдове. Глюкозата е необходима на тялото за производство на енергия, което се осъществява във всяка клетка. Тя може да премине от кръвта в клетките, единствено при наличието на достатъчно количество инсулин. При диабетиците е налице пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произведения хормон. Високата кръвна захар вследствие на недостиг на инсулин и натрупване на глюкозата в кръвта, може да увреди кръвоносните съдове, включително и тези в окото. Това увеличава рискът от увреждане на очната леща и развитие на катаракта.

При диабет се наблюдава също и промяна във водния хумор на окото. Това е течност, която се намира в предната и задната камера на окото. По състав наподобява кръвната плазма, но съдържа по-малко протеини и глюкоза и повече млечна и аскорбинова киселина. Когато нивата на глюкоза в тази течност се повишат, е възможно лещата да се надуе и да предизвика замъглено зрение. Проучване, проведено през 2021 г. сред 37 души с диабет и катаракта, установява високи нива на глюкоза във водния хумор на участниците.

В повишен риск от развитие на катаракта са диабетици в напреднала възраст.

Методи за лечение на катаракта

В началната фаза на очното заболяване специалистите предписват на пациентите да носят диоптрични очила. Това в повечето случаи води до подобряване на зрението. При по-сериозно увреждане на зрителния орган, специалистите насочват към оперативно лечение. Премахването на „старческото перде“ по оперативен път е изключително ефективен и сигурен метод за справяне с проблема. Интервенцията се извършва с местна упойка и отнема не повече от 20 минути.

Природен продукт, подходящ за превенция и следоперативно лечение на катаракта

Профилактиката на очното здраве е от първостепенна важност както след операцията на катаракта, така и като превантивна мярка срещу развитието й. Околут Комби/Ocolut® Combi е с доказан ефект при перде на очите. Той е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи, чийто прием е неизменна част от качествената грижа за очите. Комплексното действие на четирите най-мощни протектори на зрението, влизащи в състава му – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин, допринасят за пълната протекция на очите и доброто зрение. Приема се по 1 растителна капсула на ден. Подходящ е за вегани, вегетарианци и постещи, тъй като се предлага в иновативни, изцяло растителни капсули (VGcaps).

очно перде

Очно перде – някои малко познати факти

В следващите редове ще ви запознаем с някои недотам известни факти за заболяването катаракта, по-познато като очно перде. Продължавайте да четете…

Възрастта, на която се появява очното заболяване, варира

Обикновено очното перде се „спуска“ около 60-годишна възраст. Идентифицират се обаче и ранни случаи на заболяването при хора около 40 години. Това е характерно за слабо развити страни, където храната не достига и слънчевото греене е силно.

В общия случай лещата започва да се втвърдява и функциите ѝ да се влошават около 45 години, когато се развива пресбиопсия (старческо далекогледство). До 60-65 г. обаче оперативна или друга намеса не се налага.

Има връзка между цвета на очите и заболеваемостта от катаракта

Цветът на очите може да подскаже за предразположеност към катаракта. За това предупреждават от Американската академия по офталмология (AAO). Проучвания показват, че хората с тъмнокафяви очи са изложени на по-висок риск от очното заболяване, отколкото тези със светли очи. Въпреки това съветът на специалистите е всички без изключение да пазят очното си здраве. Призивът им е да се осигури надеждна защита на очите срещу UV лъчението, което е рисков фактор за заболяването. Да се носят висококачествени слънчеви очила и широкопола шапка през лятото.

Възрастта не е единствената причина за появата на очно перде

Специалистите подчертават, че не само възрастта е „виновна“ за развитието на катаракта, но и:

 • травма в областта на някое от очите (едностранна катаракта)
 • генетични промени в структурата на протеините, необходими за прозрачността на лещата (вродена катаракта)
 • токов удар (електрическа катаракта)
 • прием на лекарства (катаракта, предизвикана от лекарствени средства)

Лекарствените препарати, които биха могли да причинят катаракта, са кортикостероиди, фенотиазини, миотици, цитостатици, дефероксамин, фенитоин, изотретиноин, орални контрацептиви, алопуринол, диазепам, тетрациклини и сулфамид.

На българския пазар има ефективно природно решение срещу очно перде

Опитните и ерудирани офталмолози от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi срещу катаракта. Това е първият природен офталмопротектор у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула доставя на очите лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките се допълват и взаимно усилват своето действие.

Лутеинът и зеаксантинът неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчите. Астаксантинът блокира негативното действие на свободните радикали върху докозахексаеновата киселина в ретината, която е жизненоважна за доброто зрение. Проантоцианидинът укрепва колагена и еластина на съдовете, действа противовъзпалително и противооточно.

Благодарение на комплексното действие на съставките продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Няма данни за нежелани ефекти и странични реакции. Подходящ за продължителен прием. Удачен избор за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в изцяло растителни капсули (VGcaps).

за добро зрение

За добро зрение – вижте тези 5 лесни препоръки

За да си гарантирате отлично очно здраве, е добре да спазвате някои лесни правила за добро зрение. Проблемите с очите засяга милиони хора. Някои от тях могат да се коригират с контактни лещи или очила, но други, за съжаление, водят до трайно увредено зрение или слепота.

Според Националния очен институт в периода между 2010-2050 г. броят на хората, засегнати от първични очни заболявания, включително макулна дегенерация, катаракта, диабетна ретинопатия и глаукома, ще се удвои. За да не се примиряваме с мисълта, че зрението ни ще се влоши с напредване на възрастта, е добре да вземем своевременни мерки.

5 стратегии за добро зрение

 • Носете слънчеви очила, когато сте навън – това е правило номер едно за добро зрение през лятото. Този аксесоар предпазва очите от вредните ултравиолетови лъчи. При избора на слънчеви очила заложете на първо място на високата UV защита. Подходящи са модели, които блокират 99-100% от UVA и UVB лъчите.
 • Консумирайте храни, полезни за зрението – доказано е, че богатата на плодове и зеленчуци диета подобрява очното здраве. Листните зеленчуци, например зеле и спанак, съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Те са полезни за предотвратяване развитието на катаракта. Гроздето предпазва ретината от негативните ефекти, причинени от оксидативен стрес. Рибата и морските дарове са богати на омега-3 мастни киселини. Те облекчават възпаленията на очната повърхност и симптомите на дразнене, свързани със сухота на окото.
 • Поддържайте здравословно тегло – наднорменото тегло или затлъстяването ви излагат на риск от развитието на диабет или други здравни нарушения, които могат да доведат до проблеми със зрението. Според някои изследвания редуцирането на излишните килограми може да обърне хода на очните увреждания, причинени от диабет, високо кръвно налягане или затлъстяване. Добрата новина е, че никога не е късно да се погрижите за здравето си с правилен хранителен и тренировъчен режим.
 • Осигурете почивка за очите – целодневната работа пред компютър води до по-рядко мигане и зрителна умора в края на деня. Специалистите предлагат да спазваме правилото 20-20-20. То гласи, че на всеки 20 минути работа пред екран, е добре да се вгледаме в обект на разстояние от 20 фута, за 20 секунди. Това ще намали напрежението в очите. Проучвания изчисляват, че до 2050 г. половината от населението ще бъде с късогледство. Основният виновник за това е продължителното време, прекарано пред екраните на устройствата.
 • Ходете на редовни очни прегледи – за добро зрение е задължително регулярно да посещавате очния лекар. Дори и към момента да нямате оплаквания е добре периодично да се подлагате на очни изследвания. Това ще помогне за ранна диагностика и превенция на очни заболявания.

Към профилактиката за добро зрение добавете…

Висококвалифицираните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват природните продукти от серията Околут.

Околут Дуо се препоръчва за профилактика и допълващо лечение на възрастово обусловена макулна дегенерация и пигментен ретинит. Този продукт съдържа високо количество естествени очни пигменти – лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Резултатът от взаимно допълващите се съставки е двойна протекция на очите и зрението.

Околут Комби защитава очите ни от екраните на електронните устройства, оказва положителен ефект при глаукома и диабетна ретинопатия. Това е първият продукт на българския пазар, който съдържа пълна гама от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя на очите оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

очни болести при възрастни

Очни болести при възрастни – спортът ни пази от тях!

Ново проучване сочи спортуването като начин за превенция на очни болести при възрастни. Откритието би могло да предостави нови възможности в профилактиката на възрастово-обусловена макулна дегенерация (ВМД), глаукома и диабетна ретинопатия.

Изследването потвърждава резултатите от редица предишни проучвания, според които активният начин на живот намалява риска от възрастово-обусловени очни заболявания. То обаче надгражда и разширява техния обхват, като разглежда директно ефекта от двигателната активност върху очното здраве.

„Проучването е интересно и важно. То подкрепя с лабораторни доказателства вече направени констатации, предполагащи връзка между повишената физическа активност и профилактиката на възрастови заболявания на очите“. Това казва офталмологът д-р Дж. Кевин Макини. Той е председател на Комитета за обучение на пациенти към Американската академия по офталмология (AAO) и изпитващ в Американския съвет по офталмология (ABO).

Повече за проучването, което потвърждава, че двигателната активност пази от очни болести при възрастни

Учените изследват две групи мишки. Първата има достъп до колело за гризачи, а втората няма. Четири седмици след началото на експеримента с помощта на лазер изследователите симулират в очите на гризачите промените, които настъпват в очите на хората с напредване на възрастта. Сравнителният анализ сочи, че увреждането на очите при активните мишки е с 45% по-ниско от това при неактивните.

Въз основа на лабораторните резултати учените предполагат, че физическата активност:

 • повишава устойчивостта на човешкото око към външни стимули
 • предпазва от поява на новообразувани капиляри и съединителна тъкан, което се случва при неоваскуларна глаукома, възрастово-обусловена макулна дегенерация и диабетна ретинопатия

На учените тепърва им предстои да разберат по какъв начин упражненията защитават очите

Едно обаче е ясно – редовните упражнения с умерена интензивност са полезни за очното здраве. Припомняме, че от Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), Световната здравна организация (WHO) и Американската кардиологична асоциация (AHA) препоръчват:

 • 150 минути аеробна активност с умерена интензивност седмично в това число ходене, колоездене, плуване, танци и дори занимания в градината

За още по-успешна профилактика срещу очни болести при възрастни…

Висококвалифицираните и опитни офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два природни продукта от продуктова линия Околут:

Околут Дуо/Ocolut® Duo за превенция на възрастово обусловена макулна дегенерация. Този двукомпонентен продукт съдържа най-високо количество естествени очни пигменти – лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Съставките допълват и взаимно усилват ефекта си. Резултатът е двойна протекция на очите и зрението.

Околут Комби/Ocolut® Combi за защита от глаукома и диабетна ретинопатия. Това е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя на очите оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

зрение при възрастни

Грижи за здрави очи и добро зрение при възрастни хора

В следващите редове ще обърнем внимание на една по-малко коментирана тема, а именно поддържане на добро зрение при възрастни хора. Ще дадем препоръки за поддържане и предпазване на очите и зрението с напредване на възрастта. А вие се погрижете да ги следвате!

Контрол над общите заболявания

С напредване на възрастта много хора развиват различни състояния и заболявания, като диабет, високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания. Те оказват негативен ефект и върху здравето на очите. Неадекватният им контрол може да доведе до развитие на очни заболявания и да компрометира зрението. За това приемайте предписаните от лекар медикаменти и спазвайте добри навици на живот.

Следене за смущения в зрението

Катаракта, глаукома и макулна дегенерация са трите най-често срещани очни заболявания, които се развиват с течение на годините. Сигналите, които подсказват, че може да сте застрашени от очни заболявания и сериозно увреждане на зрението, са:

 • избледняване на цветовете
 • изкривяване на правите линии
 • трудно четене, дори с очила
 • трудно шофиране през нощта
 • замъглено зрение
 • двойно виждане
 • ореол около ярките светлини
 • зачервяване на очите
 • напрежение в областта на очите
 • главоболие

Редовни офталмологични прегледи

Редовният офталмологичен преглед е единственият начин едно очно заболяване да бъде засечено навреме. С особена сила тази препоръка важи за възрастните хора със съпътстващи заболявания, като диабет и хипертония. Те попадат във висок риск от развитие на диабетна или хипертонична ретинопатия. Възрастните хора над 60 години е добре да посещават офталмолог всяка година или веднъж на две години. Препоръчва се да не чакат годишния преглед при изпитване на смущения в зрението.

Здравословни навици на живот в подкрепа на доброто зрение при възрастни

 • За да бъдат очите ви здрави във всяка възраст, следвайте балансирана диета, богата на плодове и зеленчуци. Сред тях особено полезни са яркообагрените и зелените на цвят.
 • Откажете вредните навици, като тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол – те вредят на очното здраве и са предпоставка за заболявания.
 • Наспивайте се добре всяка нощ. По време на сън очите се овлажняват и изчистват от ежедневни дразнители, като прах и дим.
 • Движете се повече в ежедневието. Физическата активност подобрява кръвообращението и насища с кислород очните структури.
 • Използвайте подходяща светлина за четене и не прекалявайте със стоенето пред телевизора и смартфона.

Пълна пигментна и съдова грижа за здрави очи и добро зрение при възрастни

Офталмолозите на програма Очно здраве (Ocomed) съветват всички хора над 40 години да започнат прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е предназначен за пълна пигментна и съдова защита на очните структури и подпомагане на зрението. В състава му се открива мощна комбинация от всички необходими на очите вещества. Това са есенциалните очни пигменти и антиоксиданти с най-висок капацитет – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те съдействат за уплътняване на макулния пигмент, предпазване и възстановяване на съдовете в ретината, и подобряване на функцията на фоторецепторните клетки. Подобряват кръвоснабдяването на окото, неутрализират натрупаните свободни радикали, забавят стареенето на очите и подпомагат доброто зрение.

Продуктът е подходящ при зрителни смущения, профилактика и поддържащо лечение на катаракта и ретинопатии. Дозира се удобно и икономично – по 1 растителна капсула на ден. Действа без странични ефекти.

очни заболявания при диабет

Очни заболявания при диабет – открийте кои са те

Ние, екипът на програма Очно здраве, обръщаме внимание на една важна тема, а именно очни заболявания при диабет. Ако се интересувате какви са рисковете за очното здраве при диабетиците, продължете с четенето.

Катаракта

Лещите в очите ни са прозрачни структури, които ни осигуряват остро зрение. Често обаче, с течение на възрастта могат да потъмнеят. Хората с диабет са по-предразположени към потъмняване на лещата, наричано още перде на окото или катаракта. Специалистите смятат, че заболяването се дължи на отлагания по лещата, предизвикани от високите нива на глюкоза в кръвта.

Глаукома

Глаукома е наименование, което се отнася до група заболявания на очите. Те се причиняват от високо вътреочно налягане, което уврежда оптичния нерв – снопът от нерви, които свързват зрителните органи с мозъка. При страдащите от диабет, рискът от развитие на глаукома е двоен. Заболяването е опасно и изисква навременно откриване и лечение.

Диабетна ретинопатия – първо сред основните очни заболявания при диабет

Ретината е вътрешната обвивка в задната част на окото. Тя улавя светлината и я изпраща под формата на сигнали по оптичния нерв до мозъка. Той ги декодира, като по този начин ни позволява да виждаме. Високите нива на кръвна захар при диабет могат да увредят кръвоносните съдове в ретината, а това да доведе до развитие на очното заболяване диабетна ретинопатия.

В ранните стадии, кръвоносните съдове могат да отслабнат и да се разширят, като това причини изтичане на течност в ретината. Това състояние се нарича непролиферативна диабетна ретинопатия. При напредване на заболяването, кръвоносните съдове могат да бъдат толкова увредени, че буквално да се затворят. Това кара нови кръвоносни съдове да се образуват по повърхността на ретината. Те могат да изпускат течност, която да наруши зрението. Този етап се нарича пролиферативна диабетна ретинопатия.

Диабетен макулен едем

Частта от ретината, отговорна за разпознаване на лица, шофиране, четене и други дейности, се нарича макула. Диабетът може да причини подуването ѝ, като състоянието се нарича диабетен макулен едем (оток). С течение на времето то може да увреди дълбоко зрението, като доведе до частичната му загуба или до слепота. Отокът на макулата е усложнение, което се развива при хора с диабетна ретинопатия.

Подкрепа на зрението срещу очни заболявания при диабет

Специалистите съветват – ако имате диабет, задължително трябва да се погрижите за очното си здраве. За предпазване от очни заболявания, породени от диабет, се доверете на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е природен офталмопротектор, осигуряващ пълна подкрепа за зрението на диабетиците. Съдържа незаменимите очни пигменти лутеин и зеаксантин, и естествените вещества с мощно антиоксидантно действие астаксантин и проантоцианидин. Защитава ретината и макулата от увреждане. Има изразен съдово-протективен ефект – защитава и възстановява съдовете на ретината. Подобрява остротата на зрението и забавя стареенето на окото. Подходящ е и за допълнителна грижа при лечение на очни заболявания, причинени от диабет. Няма странични ефекти и може да се приема дългосрочно.

какво вреди на зрението

Какво вреди на зрението? Научете отговора тук!

Ние знаем отговора на въпроса какво вреди на зрението. Приканваме ви да прочетете статията докрай, за да го научите и вие.

Ето какво вреди на зрението

Специалистите по очно здраве напомнят, че зрението „страда“ от:

Пушенето

Тютюнопушенето вреди на всеки орган в човешкото тяло включително и на очите. Вредните вещества в цигарения дим увеличават риска от развитие на катаракта и заболявания на ретината, които могат да доведат до пълна загуба на зрението. Това обаче не е всичко! Токсичните вещества в цигарите изострят съществуващи вече очни заболявания. Вредят на кръвообращението, възпрепятстват притока на кислород и доставката на хранителни вещества до очите и така създават предпоставка за възникване на очни проблеми.

Излагане на UV лъчи без слънчеви очила

Очите и зрението са не по-малко застрашени от ултравиолетовите лъчи от кожата. Неконтролираното излагане на слънчевата радиация влияе негативно на очните структури и клетки. В дългосрочен план това увеличава опасността от проблеми с очите и зрението. С оглед на казаното дотук офталмолозите приканват малки и големи винаги да носят висококачествени слънчеви очила навън.

Наранявания в ежедневието

Невероятно, но факт! Най-големите проблеми със зрението не са резултат от тежки очни травми, а от наранявания в ежедневието. Обикновено подобни инциденти се случват при извършването на тривиални задачи като косене на трева. Ето защо специалистите приканват винаги да се носят защитни очила.

Пренебрегване на здравето

Човешкият организъм е перфектен механизъм, в който всичко е взаимосвързано. Това обяснява защо когато кръвното налягане, холестеролът и захарта са високи, това влияе негативно на очите и зрението. Знаейки това, хората трябва да се грижат за здравето си.

Продължително застояване пред компютъра

Взирането в компютърния екран за дълъг период от време има пагубен ефект върху зрението. Причини за това не липсват:

 • честотата на мигането намалява, което води до изсъхване на повърхностния слой на окото
 • погледът се фокусира върху една точка прекалено дълго време, което уморява очните мускули

Препоръката на специалистите е да не се стои прекалено дълго пред компютъра и да се спазва добра хигиена на работа.

Вече знаете какво вреди на зрението, а сега вижте какво му помага

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби/Ocolut® Combi за поддържане на добро зрение и профилактика на очни заболявания при възрастни. Това е мощен офталмопротектор, който няма аналог на пазара у нас. Всяка капсула доставя на очите четири от най-мощните протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките му са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението. Забавят очното стареене. Предпазват и възстановяват съдовете на ретината.

Благодарение на своята формула продуктът се прилага успешно за профилактика на най-често срещаните очни заболявания и рефракторни нарушения. Подходящ е за продължителен прием.

здраве на очите

Полезни хранителни съвети за по-добро здраве на очите

Правилните хранителни навици могат да осигурят по-добро здраве на очите. Превърнете следващите хранителни практики в полезни привички. Те не само ще подобрят очното ви здраве, но и ще допринесат за цялостното благосъстояние на организма.

Вкусни и полезни хитрини за по-добро здраве на очите

Ленено семе към закуската

Лененото семе е един от най-богатите източници на полезните омега-3 мастни киселини. Всекидневният му прием спомага за успешно справяне със сухотата в очите или популярния синдром на компютърното око. Лененото семе има способността да овладява дискомфорта, зачервяването и парещото усещане, причинени от сухотата в очите. В дългосрочен план се счита, че полезните семена спомагат за намаляване на риска от развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. За да оптимизирате ежедневния си прием, добавете ленено семе към сутрешното смути или йогурт. Още омега-3 мастни киселини можете да си набавите чрез консумация на сьомга, орехи и соя.

Шепа бадеми между храненията

С високото си съдържание на витамин Е, бадемите си отреждат място сред най-добрите храни за очното здраве. Витаминът защитава очните тъкани от оксидативно увреждане и неблагоприятни влияния на околната среда. Също така спомага за овлажняване на окото и предпазване от изсушаване и съпътстващи раздразнения. Регулярният прием на витамин Е може да намали опасността и от развитие на възрастово-обусловени очни заболявания.

Боб или кафяв ориз към основното хранене за по-добро здраве на очите

Бобовите култури са богати на цинк – минерал с огромни ползи за здравето. Цинкът спомага за абсорбиране на витамин А и има силни антиоксидантни свойства. Чрез тях предпазва очите, а и целия организъм от увреждащия оксидативен стрес. Кафявият ориз, от своя страна, контролира кръвната захар и поддържа остротата на зрението.

Ягоди след хранене

Ягодите са отличен източник на важния за здравето на целия организъм витамин C. Консумацията на малките червени плодове заздравява кръвоносните съдове и съединителната тъкан в очите. В допълнение, ягодите са богати още на фолиева киселина, фибри и фитохимикали, и подобряват усвояването на желязото в организма. За да се възползвате от последното им свойство ги хапвайте след консумация на месо.

Още един полезен съвет за по-добро здраве на очите

Подкрепете оптимално здравето на очите си, като след хранене приемате очния протектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът съдържа само в една капсула силата на очните пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те са най-важните компоненти, от които очите ви имат нужда! Грижат се за предпазване на макулата и ретината от свободните радикали, неутрализират увреждащото действие на ултравиолетовите лъчи и имат мощен съдово-протективен ефект. Подобряват остротата на зрението, справят се със сухотата и синдрома на уморените очи.

Околут Комби няма противопоказания поради високото качество и природен произход на активните съставки.

Изберете го за пълна грижа за очите на децата. Той съдържа комбинация от очни пигменти, съобразена с изискванията на детските очи. Приемът му предпазва от очни заболявания или допълва лечението на такива. Подпомага зрението, функцията на макулата и лещата на окото. Напълно природен продукт е – няма странични ефекти и се препоръчва за продължителен прием.