Макулна дегенерация

Макулна дегенерация е едно от трите най-чести заболявания на ретината. Протича с прогресивно увреждане на централната зона на ретината – т.нар. макула, или жълто петно. В макулата са съсредоточени основната част от т.нар. колбички – клетките, отговорни за правилното възприемане на цветовете и поддържането на нашето централно зрение.

Имайки предвид ключовото разположение на макулата в ретината (точно зад зеницата) и ролята й за поддържане на централното и цветното зрение, нелекуваната дегенерация на макулата води до неизбежна и необратима слепота.

Макулната дегенерация е социално значимо заболяване с изключителна тежест. Ще разгледаме двата основни типа макулна дегенерация и основните причини за появата й. В допълнение ще посочим характерните симптоми и методите за лечение при дегенерация на макулата.

Макулна дегенерация – 2 основни типа

Дегенерацията на макулата протича в 2 основни форми, различаващи се по механизма на протичане и по честотата, с която се срещат.

  • Мокра макулна дегенерация (пролиферативна форма). Протича с образуване на нови и лесно разрушими кръвоносни съдове в макулата и ретината. Процесът се означава като неоваскуларизация. Стените на крехките неоваскуларни съдове лесно пропускат течност, която се натрупва в ретината и уврежда сериозно централното зрение.
  • Суха макулна дегенерация (непролиферативна). Тя се диагностицира по-често – в около 80% от случаите на макулна дегенерация е налице именно сухата й форма. При нея се наблюдава изтъняване на слоя от клетки, означавани като колбички в зоната на макулата. Тези клетки са отговорни за нормалното цветно и централно зрение. Много от случаите на суха макулна дегенерация прогресират до мокра форма, криеща по-сериозни рискове от увреждане на зрението.

Макар и с различни механизми на протичане и честота на разпространение, двата типа макулна дегенерация си приличат по една особеност – оставени нелекувани водят до необратима слепота. Макулна дегенерация е причина за над 30% от случаите на тотална загуба на зрение в световен мащаб.

Причини за дегенерация на макулата

Макулна дегенерация поразява основно хората над 60-годишна възраст. Това е причина състоянието в болшинството от случаите да се означава като възрастово асоциирана макулна дегенерация.

Измененията в структурите на окото, идващи с възрастта обаче не са единствена причина за дегенерация на макулата. Сред останалите топ рискови фактори за развитие на това очно заболяване попадат и:

  • наследствена обремененост
  • затлъстяване
  • висок холестерол
  • високо кръвно налягане
  • продължително тютюнопушене

Сред основните причини за развитие на макулна дегенерация попадат и някои естествени фактори като светлият цвят на очите и половата принадлежност (жените по-често страдат от дегенерация на макулата).

Макулна дегенерация – симптоми

В началните си фази и двете форми на макулна дегенерация не проявяват отчетлива симптоматика. Те протичат с неуловимо, но и непрестанно отслабване на зрението.

Първи и най-отчетлив симптом на макулна дегенерация е увреждането на централното зрение. Характеризира се с поява на тъмно петно в центъра на зрителното поле. Петното става все по-широко с прогресиране на дегенеративните процеси. Тога се появяват и допълнителни симптоми като:

  • промени във възприемането на цветовете
  • замъгляване на зрението и трудно фокусиране на погледа
  • размазване на външните линии на наблюдаваните обекти и поява на вълнообразни вместо прави очертания

В някои случаи е засегнато едното око, но по-често се наблюдава макулна дегенерация и на двете очи. Тогава посочените симптоми засягат и двете очи и увреждането на зрението е по-сериозно.

Макулна дегенерация – лечение и профилактика

От ключово значение за стопиране прогресията на дегенеративните процеси в макулата е навременният старт на лечението. Редица клинични проучвания доказват, че водеща роля в това отношение има повишаването приема на пигменти за очи още при първи симптоми на макулна дегенерация. Двата най-важни очни пигмента, подпомагащи борбата с макулната дегенерация, са лутеин и зеаксантин. Те забавят прогресията на дегенеративните процеси и помагат за опазване на зрението.

Редовното набавяне на лутеин и зеаксантин в необходимите дози е ключово средство и за успешната превенция на макулна дегенерация. От това трябва да се възползват всички хора, изложени на посочените рискови фактори за дегенерация на макулата.

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага серията продукти Околут като източник на оптимални дози от необходимите пигменти за очи за профилактика и лечение на макулна дегенерация. Приемът на продукти Околут и редовните профилактични прегледи на зрението са основен гарант за поддържане на централното зрение и намаляване риска от очни заболявания във всяка възраст.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари