макулна дупка

Макулна дупка – основната причина за нарушено централно зрение

Като макулна дупка се означава нарушаването целостта на макулата на окото. Макулата обхваща централната зона на ретината, където са съсредоточени най-голямо количество светлочувствителни клетки (пръчици и колбички). Високата концентрация на пръчици и колбички обособява важната роля на макулата за яснотата и остротата на централното зрение. При макулна дупка се затруднява възприемането на фините детайли на наблюдаваните обекти. Затруднено е разпознаването на лица, изпитват се трудности при четене, шиене, шофиране.

Макулна дупка – причини за развитие на това коварно очно заболяване

С хода на възрастта постепенно настъпват изменения в структурата на тъканите, изграждащи окото. Някои кръвоносни съдове се разрушават, образуват се нови, стъкловидното тяло на окото леко се свива. В някои случаи то “слепва” към макулата и свивайки се я придърпва и откъсва част от нея. Така се формира макулна дупка.

Основните рискови фактори за поява на макулна дупка и влошаване на централното зрение включват:

  • напредване на възрастта (най-застрашени са хората над 60 години)
  • травма на окото
  • оток на макулата или ретината като цяло (най-често предизвикан от увреждане на фините кръвоносни съдове в зоната на ретината)

Увреждането на макулата неминуемо се проявява с характерни оплаквания, които постепенно се влошават с времето.

Симптоми на макулна дупка – от какво най-често се оплакват засегнатите?

В ранните фази на нарушаване целостта на макулата е възможно да отсъства ясна симптоматика. С прогресиране на заболяването обаче се появяват оплаквания като:

  • замъглено зрение и усещане, че се гледа през мъгла
  • трудно фокусиране на погледа и върху близки, и върху отдалечени обекти
  • сляпо петно в центъра на зрителното поле

Много рядко се развива макулна дупка и на двете очи. В повечето случаи е увредено само едното око, но влошаването на зрението е осезаемо. Важно е да се отбележи още, че при макулна дупка се влошава единствено централното зрение, а периферното се запазва.

Лечение и превенция на макулна дупка

Лечението на заболяването изисква хирургична намеса за възстановяване целостта на макулата. Резултатът зависи основно от размерите на макулната дупка, от това в каква фаза на заболяването е извършена операцията и от спазването на постоперативните препоръки. В повечето случаи се постига частично възстановяване на зрението.
Единственият фактор, който може да гарантира пълно запазване на зрението, е профилактиката.

ревантивните мерки срещу поява на макулна дупка включват:

  • редовни очни прегледи особено при хора от рисковите групи
  • навременна реакция при първи симптоми на увредено зрение
  • прием на офталмопротектори за поддържане на зрението

Качествена и комплексна грижа за очите и зрението осигурява приемът на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт с включени в състава всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Околут Комби възстановява функциите на фоточувствителните клетки на макулата и подобрява остротата на зрението. Освен това подобрява кръвоснабдяването на цялата ретина и поддържа здравината на фините ретинални съдове. С тези си действия Околут Комби значително редуцира риска от поява не само на макулна дупка, но и на други сериозни очни болести.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари