макулна дегенерация на очите

Макулна дегенерация на очите – забавяне на прогресията

Възрастово-обусловената макулна дегенерация на очите е тревожна диагноза, особено когато става въпрос за влажната форма на заболяването. Но докато естествените процеси на стареене и генетиката са предпоставки за макулна дегенерация, които са извън нашия контрол, то има и фактори, върху които можем да повлияем. Макар и по-рядко срещана влажната форма на макулна дегенерация е по-опасна от сухата, която засяга близо 80% от пациентите със заболяването. Добрата новина е, че съвременните медикаменти показват положителни резултати в лечението на влажната дегенерация на макулата. А ето какви са съветите на експертите за забавяне прогресията на очната болест.

Правило №1 – придържане към назначената терапия за овладяване на влажна макулна дегенерация на очите

Най-важната стъпка, която трябва да предприемете за забавяне на прогресията на влажната макулна дегенерация е да посещавате редовно кабинета на офталмолог и да се придържате стриктно към назначеното от него лечение. Към момента за най-ефективна терапия се счита лекарството, известно като анти-васкуларен ендотелен фактор, което се инжектира директно в окото. Тези инжекции работят за свиване на необичайните новообразувани кръвоносни съдове в макулата и ретината. Най-добра успеваемост от лечението се постига, когато диагнозата е поставена в по-ранен етап и терапията започне своевременно. Ето защо рутинните очни прегледи и споделянето за симптоми, като замъглено виждане и поява на слепи петна, са толкова важни.

Отказ от тютюнопушенето

До определена степен можем да повлияем за забавяне прогресията при макулна дегенерация чрез ежедневните си избори. Отказът от цигарите е една от първите препоръки на специалистите при диагноза на очното заболяване. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ тютюнопушенето причинява негативни промени в окото. Това включва намаляване нивата на ключовия хранителен елемент лутеин, което може да удвои риска от развитие на макулна дегенерация, свързана с възрастта. Също така цигарения дим е свързан с увреждане на кръвоносните съдове, включително в окото. Проучване, проведено върху мишки, установява, че тютюнопушенето намалява ефективността на лечението с анти-васкуларен ендотелен фактор.

Повече движение

Според изследвания физическата активност е потенциален фактор, забавящ прогресията на влажната макулна дегенерация. Скорошно проучване показва, че движението помага за забавяне на свръхрастежа на кръвоносните съдове в очите на мишки с до 45%. Тези резултати дават надежда за бъдещи изследвания, които да докажат потенциалните ползи от физическата активност за забавяне или предотвратяване на загубата на зрение при пациенти с влажна възрастово-обусловена макулна дегенерация. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчва на всички възрастни да отделят минимум 150 минути седмично за избрана от тях физическа активност. Упражненията се свързват с редица ползи за тялото, като например нормализиране на кръвното налягане, което също е свързано с очното здраве.

Природно допълнение при макулна дегенерация на очите

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Дуо / Ocolut® Duo при макулна дегенерация. Продуктът е вдъхновен от силата на природата. Всяка растителна капсула (VGcaps) комбинира висока концентрация на естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Съставките са подбрани внимателно, а самата формулата – прецизно балансирана.

Новите проучвания показват, че високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004). Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за подобреното зрение и очния комфорт.

Приемът е удобен – само по 1 капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията и е икономически изгодно.

Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи хора. Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари