лутеин за очи

Лутеин за очи – полезен при макулна дегенерация

Редица са ползите от приема на лутеин за очи, включително като средство за превенция и овладяване на възрастово обусловена макулна дегенерация. Това заболяване се характеризира с увреждане на централната зона на ретината и е сред трите водещи причини за слепота при хората над 60 години. В следващите редове споделяме повече за научните данни по темата.

Проучвания по темата: приемът на лутеин помага при макулна дегенерация

Лутеинът е от групата на каротеноидите и според ново проучване действа за предотвратяване или за забавяне прогресията при макулна дегенерация. Изследователите анализират резултатите от няколко проучвания, проведени сред пациенти с макулна дегенерация, които консумират 10 или 20 милиграма (mg) лутеин дневно в продължение на най-малко 6 месеца. След преглед на данните, екипът стига до извода, че при ежедневен прием на лутеин се повишава плътността на макулните пигменти и се подобрява зрителната острота. Този пигмент има свойства, които повлияват благоприятно очното здраве при макулна дегенерация, предпазва очите от вредното влияние на синята светлина и предоставя антиоксидантна защита.

В друго проучване изследователи проследяват състоянието на 39 души с макулна дегенерация. Участниците са приемали добавки с по 20 mg лутеин дневно в продължение на 6 месеца. Те са имали по-високи показатели за стойностите на лутеин в кръвната плазма до края на проучването. Хората с по-високи нива на лутеин са изложени на по-нисък риск от развитие на макулна дегенерация, имат по-добра зрителна острота и цялостно очно здраве. Изследователите отбелязват, че консумацията на зелени зеленчуци също може да помогне за предотвратяване дегенерация на макулата.

Лутеин за очи и още нещо…

Зеаксантинът е друг каротеноид, който наподобява лутеина и се отразява благоприятно върху очното здраве. Той също се натрупва в макулата и предотвратява дегенерацията й. Проучване от 2022 г., проведено сред 4000 души в продължение на 10 години, установява, че редовният прием на добавки с лутеин и зеаксантин спомага за намаляване прогресията на макулната дегенерация, дори и в напреднал стадий.

Някои храни са добри източници на двата очни пигмента. Затова специалистите по очно здраве препоръчват да включите в менюто си следните продукти: яйчен жълтък, броколи, зеле, спанак, магданоз, авокадо, грах, царевица, годжи бери и цитрусови плодове.

Доказано природно средство срещу макулна дегенерация

Висококвалифицираните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват на пациентите с макулна дегенерация Околут Дуо/Ocolut® Duo – изцяло натурален продукт с високо съдържание на естествените очни пигменти – лутеин и зеаксантин. Всяка растителна капсула (VGcaps) е рационална комбинация на чист лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Приемът на продукта спомага не само за профилактика на очното здраве, но и за овладяване на макулна дегенерация. Съставките са съчетани така, че взаимно да се допълват и да усилват действието си. Приемът е удобен – по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и прави продукта икономически изгодно решение на проблемите със зрението. Благодарение на иновативната фармацевтична форма (без съдържание на животински продукти) е подходящ за вегани и вегетарианци. Наличен е в аптеките в страната и онлайн на сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари