синя светлина зрение

За добро зрение – как да пазим очите от синя светлина?

Екраните на дигиталните устройства, пред които съвременният човек прекарва доста време, излъчват синя светлина и затова е препоръчително ежедневно да спазваме някои препоръки за защита на уязвимото зрение. В противен случай рискуваме да навредим на очното здраве. Една от негативните последици е по-високият риск от развитие на макулна дегенерация, при която се нарушава централното виждане. Ако не се овладее своевременно, заболяването може да доведе до загуба на зрението. Друго оплакване при продължително взиране в мониторите, излъчващи синя светлина, е чувството за сухота в очите. Детските очи също страдат от повишеното екранно време, като все повече от малчуганите под 7 годишна възраст имат късогледство.

Тъй като дигиталните устройства са незаменима част от ежедневието на мнозина, в следващите редове споделяме полезни препоръки за защита на очите, които са ефективни при малки и големи.

За добро зрение – очила за компютър с филтър за синя светлина

Носенето на специални очила за компютър е една от основните препоръки на специалистите за предпазване на зрението. Причината е, че те имат специален филтър, който успешно блокира синята светлина. Този аксесоар защитава очите като предотвратява сълзенето и зрителната умора. За да изберете подходящи очила за вас, е препоръчително да направите консултация с офталмолог, който да ви насочи.

Осигуряване на достатъчно дистанция и добро осветление

При работа пред компютър е важно да има достатъчно разстояние между очите и монитора на устройството, като минимума е 50 см. По време на работа погледа инстинктивно се насочва надолу, затова е препоръчително горната част на екрана да бъде на нивото на очите. Осветлението също е от значение за предпазване на зрението от увреждане. Светлината не бива да се отразява в екрана, за да се избегнат проблясъците, които дразнят очите. Ако се налага да използвате дигиталните устройства през тъмната част на денонощието, оставете осветлението включено.

Упражнения за очи

Истината е, че честите премигвания и раздвижването на очите се отразяват положително върху тяхното здраве. Доказано е, че при продължително взиране в екраните на дигиталните устройства, броят на премигванията е около 4 пъти по-малък от обичайното. В резултат намалява естественото овлажняване на окото. Специалистите препоръчват правилото 20:20:20, за да си починат очите от влиянието на синята светлина. То гласи, че на всеки 20 минути трябва да поглеждаме в страни за 20 секунди, като фокусираме погледа върху обект, разположен на разстояние от 20 фута (6 метра). Има още редица разнообразни упражнения за очи, като едни от най-добрите ще откриете тук.

Каротеноиди – гаранция за по-добро зрение и защита от синя светлина

Здравните експерти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват да си набавяте необходимите каротеноиди за добро очно здраве чрез прием на изцяло природен продукт, като Околут Комби/Ocolut® Combi. Той действа като природен офталмопротектор благодарение на рационалното съчетание от пигменти (лутеин и зеаксантин) и антиоксиданти (астаксантин и проантоцианидин) в състава му. Редовният прием гарантира пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Препоръчително е да се употребява за превенция и овладяване на най-честите зрителни проблеми (сухота в очите, катаракта, ретинопатии) и рефракторни нарушения (късогледство, далекогледство). Иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (VGcaps), прави продукта подходящ за прием от вегани, вегетарианци и постещи. Изцяло природният състав гарантира висок профил на безопасност като няма данни за противопоказания, дори при продължителна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари