макулна дегенерация съвети за превенция

Макулна дегенерация –симптоми и съвети за превенция

Някои практически съвети за превенция на макулна дегенерация намаляват риска от драстично увреждане на зрението. В следващите редове споделяме кои са те и повече информация за очното заболяване.

Макулна дегенерация – симптоми и предпоставки за развитие

Макулната дегенерация е сред трите най-широко разпространени заболявания на ретината. Изразява се в прогресивно увреждане на макулата, наричана още жълто петно, която е централната зона на ретината. Заболяването не засяга периферното зрение, но значително влошава централното виждане, което се изразява във влошени способности за фокусиране на околните обекти. Най-често симптомите, които подсказват за развитието на макулна дегенерация са затруднение при разпознаване на цветовете, замъглено зрение и възприемане на правите линии в централното зрително поле като вълнообразни.

Въпреки че все още не са изяснени точните механизми за развитие на очното заболяване, са обусловени няколко рискови фактора, като най-същественият е напредването на възрастта. Причината е, че с годините се влошава кръвообращението и снабдяването на ретината и макулата с оптимални количества кислород и хранителни вещества. Други предпоставки за появата на макулна дегенерация са:

  • Наследствена предразположеност
  • Пол – жените са изложени на по-голяма опасност от развитие на очното заболяване
  • Висок холестерол и високо кръвно налягане – рискови фактори за атеросклероза и влошаване на кръвоснабдяването
  • Тютюнопушене

Практически съвети за превенция и овладяване на макулна дегенерация

За щастие придържането към здравословен начин на живот и ограничаването на вредното влияние на рисковите фактори от околната среда намаляват опасността от развитие на очното заболяване. Също така следните препоръки се отразяват благоприятно на зрението дори при наличие на макулна дегенерация. Основните съвети са:

  • Предпазване от слънчевите лъчи
  • Преустановяване на тютюнопушенето
  • Придържане към диета, богата на хранителни вещества

За да защитите очите си от вредното влияние на слънчевите лъчи, не забравяйте да слагате слънчеви очила при излизане навън. Уврежданията, които настъпват в резултат от непредпазливо излагане на UVA и UVB лъчите не се проявяват веднага, но се натрупват и постепенно влошават зрението. Друга полезна препоръка е да слагате шапка с широка периферия или козирка.

Както вече споменахме тютюнопушенето е рисков фактор за развитие на макулна дегенерация. За да се предпазите от вредните вещества в цигарения дим, е най-добре да се откажете от този вреден навик.

Храненето също има важна роля в поддържането на добро очно здраве. Специалистите препоръчват да увеличите приема на каротеноиди в ежедневието си. Тези вещества се съдържат в пресните плодове и зеленчуци с ярко оцветяване, като моркови, домати, спанак, кайсии и др. Чрез тях ще си набавите необходимите очни пигменти за добро зрение.

Помощ от природата за профилактика и лечение на макулна дегенерация

Тъй като е трудно да си набавим високи количества от необходимите очни пигменти за добро зрение единствено чрез храната, офталмолозите от програма Очно здраве препоръчват прием на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Този изцяло природен продукт е с оптимално съдържание на двата очни пигмента лутеин и зеаксантин. Активните съставки се натрупват избирателно в макулата. Те филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчите и негативното влияние на свободните радикали в ретината и макулата. Рационалната комбинация действа като „храна за окото“ и естествен вътреочен филтър. Иновативната фармацевтична форма – растителни капсули (Solucaps), в която се предлага продуктът го прави подходящ за прием от вегани и вегетарианци. Прилага се успешно за лечение и профилактика на макулна дегенерация и пигментен ретинит. Няма данни за противопоказания дори при дълговременна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари