признаци на макулна дегенерация

Признаци на макулна дегенерация – налице отрано!

Изследване установява, че основните признаци на макулна дегенерация, свързана с възрастта, могат да се появят много преди загубата на зрението. Това откритие предоставя възможност за проучване на ранно лечение, което да забави развитието на коварното очно заболяване.

Признаци на макулна дегенерация при възрастни

Проучването е ръководено от изследователи от университета в Саутхемптън, Англия. Екипът изследва генетични и здравни данни на над 30 000 пациенти, регистрирани в Биобанката на Великобритания. На участниците е извършено сканиране на ретината (третият и най-вътрешен слой на очната ябълка).

Изводите, публикувани в сп. Scientific Reports, показват, че:

  • хората със здрави очи и без анамнеза за макулна дегенерация имат по-тънка ретина, ако носят рисковите гени за очното заболяване

„Понастоящем лечението на възрастово обусловена макулна дегенерация започва едва, когато са налице сериозни проблеми със зрението. Ето защо е много важно да научим повече за причината за заболяването. Резултатите от изследването ни помагат да разберем ранните етапи на болестта, още преди тя да е клинично очевидна. Това ни дава възможност да се намесим по-рано и да успеем да запазим зрението“, казва авторът на проучването Андрю Лотъри. Той е професор по офталмология в университета в Саутхемптън.

И още от изследването…

По-подробен анализ на данните от скенера на ретината на пациентите от Биобанката показва, че:

  • фоточувствителните клетки в ретината (фоторецептори), които реагират на светлината, са по-тънки при хората, които носят рискови фактори за макулна дегенерация

Учените подчертават, че това им помага да:

  • разберат по-добре ранните етапи на очното заболяване
  • идентифицират клетките, които да са основна цел за бъдещи проучвания

„Резултатите са от полза и за определяне на участниците в бъдещи клинични изпитания за ранно лечение на макулна дегенерация“. Това казва в заключение проф. Лотъри и допълва, че докато се разработи въпросното лечение за забавяне прогресията на заболяването допринасят:

  • придържането към средиземноморски режим на хранене
  • повишаване на двигателната активност
  • отказване от тютюнопушенето

При първи признаци на макулна дегенерация помага и…

Околут Дуо/Ocolut® Duo – изцяло природен офталмопротектор с висока концентрация на естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин.

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) информират, че:

  • според най-новите проучвания високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004)

За още по-мощен ефект и цялостна протекция и очна грижа към лутеина е добавена оптимална доза зеаксантин. Двете съставки се допълват и взаимно усилват действието си. Резултатът е двойна пигментна защита на очите.

Продуктът има удобен прием. Дозира се по 1 капсула дневно, след хранене. Предлага се в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), подходящи за вегетарианци, вегани и постещи. Наличен е в аптечната мрежа в страната и в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари