пигментен ретинит симптоми

Пигментен ретинит – основни симптоми и тяхното овладяване

Запознайте се с главните симптоми на очното заболяване пигментен ретинит, за да ги разпознаете навреме и да предприемете адекватни мерки за овладяването им.

Загуба на нощно зрение

Това състояние, известно още като „нощна или кокоша слепота“, се характеризира с нарушена зрителна адаптация към тъмнина. Засегнатият губи способността да се ориентира по здрач или по тъмно. Среща сериозни трудности в неосветени пространства – спъва се, залита, пада. Трудно се справя с нощното шофиране. Среща проблеми при гледането на филми в киносалони или в слабо осветени стаи. През деня зрението е нормално.

Намаляване на зрителното поле – един от водещите симптоми на пигментен ретинит

Полето на видимост на окото постепенно се смалява, като най-потърпевшо е периферното зрение. Прогресивното намаляване на страничното зрение води до състояние, познато като „тунелно зрение“. Както подсказва наименованието, потърпевшият започва да вижда като в тунел – централната част на зрителното поле е запазена, а периферията е замъглена.

За да компенсират загубата на нормалното периферно зрение и да виждат какво се случва около тях, засегнатите са принудени непрестанно да извъртат главата си. Зрителният проблем увеличава риска от спъване и получаване на травми.

Намалена зрителна острота

За замъгленото зрение е характерно замъгляването на зрителното поле. В резултат детайлите не се виждат ясно и възприемането на формите е затруднено.

Загуба на централно зрение

Макар и рядко при някои хора се наблюдава загуба на централното зрение. Това затруднява възприемането на фините детайли на наблюдаваните обекти и възпрепятства изпълнението на дейности като вдяване на игла, които изискват повече прецизност.

Фотопсия – още един от онези симптоми, които могат да подсказват за пигментен ретинит

С този термин се означава възприятието на проблясъци, светкавици или звездички в зрителното поле, които затрудянват зрението особено при излагане на силна светлина. Оплакването налага носене на защитни очила със специални филтри.

Нарушения на цветното зрение

Проблемите с цветоусещането обикновено се проявяват в напреднал етап от развитието на пигментния ретинит. Най-често хората срещат трудности при различаването на синьо-жълтата гама.

Природна помощ за овладяване на посочените симптоми на пигментен ретинит

При наличие на някои от посочените симптоми незабавно потърсете помощ от специалист. Ако диагнозата бъде потвърдена, той ще ви назначи подходяща терапия. Спокойно можете да допълните лечението с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Това е двукомпонентен природен продукт, който поддържа нормалната зрителна функция и успешно се прилага при пигментен ретинит. Всяка негова капсула съдържа оптимално количество лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Активните съставки са в максимално пречистена форма. Комбинирани са така че да гарантират максимално насищане на ретината и макулата с незаменимите очни пигменти и да неутрализират свободните радикали.

Продуктът е напълно безопасен и има удобен прием. Дозира се по 1 растителна капсула дневно, след хранене, което улеснява придържането към терапията. Не са наблюдавани странини ефекти и нежелани реакции дори при дълговременна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари