Лутеин и зеаксантин

Лутеин и зеаксантин за превенция на макулна дегенерация

Лутеин и зеаксантин са двата най-важни очни пигмента и по-специално се свързват със здравето на макулата и ретината. Познати са още като ксантофили или макулни пигменти. Това са каротеноиди, които осигуряват ярко оцветяване на голяма част от плодовете и зеленчуците и ги предпазват от излишната светлинна енергия, като я абсорбират. По този начин предпазват растенията от увреждането на силните слънчеви лъчи.

Освен че се намират в плодовете и зеленчуците, тези два очни пигмента се намират в големи концентрации и в макулата (централната част на ретината), на което се дължи и жълтият ѝ цвят.

Какво казва науката за връзката между макулна дегенерация и прием на лутеин и зеаксантин?

Учени установили, че петорно по-голямо количество лутеин и зеаксантин се намират в макулата, в сравнение с периферната част на ретината. Каротеноидите играят ролята на антиоксиданти или като филтър на синята светлина и защитават тъканите в зоната на окото от фототоксично увреждане и от увреждащия ефект на свободните радикали, по същия начин, както предпазват и растенията. А тези увреждания се смятат за фактор, които предразполага към развитие на възрастово обусловена макулна дегенерация и катаракта.

Скорошно проучване дори установява наличието на трети вид каротеноид в макулата, наречен мезо-зеаксантин. Този пигмент не се среща в храните, а се произвежда в ретината, вследствие на приема на лутеин.

Стига се и до извода, че повишеният прием на храни, богати на лутеин и зеаксантин, намалява риска от развитие на възрастово обусловена макулна дегенерация и осъзнаването на този факт е важно от гледна точка на превантивната медицина.

Източници на лутеин и зеаксантин

Плодовете и зеленчуците са едни от най-добрите източници на двата ценни очни пигмента. За най-богати се смятат зелените листни зеленчуци (като кейл, спанак, броколи), цитрусови плодове (портокали, мандарини, грейпфрут), както и пъпеш, папая и праскови. От нерастителните храни добър източник на лутеин и зеаксантин е яйчният жълтък.

Ползи от лутеин и зеаксантин за здравето на макулата и ретината

Ползите от лутеин, зеаксантин и мезо-зеаксантин в макулата се дължат на блокирането на синята светлина и възпрепятстване на достигането ѝ до основните структури на ретината, като по този начин се намалява рискът от оксидативно увреждане, предизвикано от светлината, което води до макулна дегенерация.

Доказано е, че хората, които имат по-високи нива на макулни пигменти, са по-малко предразположени от развитие на макулна дегенерация. Това означава, че всеки човек, който държи да поддържа добро очно здраве, е препоръчително да си набавя ежедневно очни пигменти и витамини за очи, независимо дали чрез храната или чрез прием на природни продукти.
Основните продукти в програма Очно здраве (Ocomed) са специално разработени за здравето на очите с цел превенция на най-честите очни заболявания, които засягат милиони хора по света.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари