очно здраве

Добро очно здраве с двата най-важни очни пигмента – лутеин и зеаксантин

Организмът ни постоянно взаимодейства с кислорода като част от процеса за производство на енергия. Вследствие на това се образуват високореагиращи молекули, познати като свободни радикали. Тази част от окото, която е най-чувствителна към оксидативните щети е лещата.

Нарушено очно здраве – от какво се провокира?

Ретината (вътрешната обвивка на окото) използва повече кислород от всяка друга тъкан в тялото и е податлива на щети. Полиненаситените мастни киселини, намиращи се в лещата и ретината лесно биват засегнати от оксидация, в резултат на което се наблюдава деградация във функционирането и структурата на окото. Освен от метаболитна оксидация, друг източник на свободни радикали е замърсяването и разбира се цигареният дим.

Експертите предупреждават, че възрастово обусловената макулна дегенерация може да бъде причинена от прекалено излагане на слънчева светлина и особено на високо-енергийна синя светлина. Затова е много важно да се носят очила, най-вече на места като плажове и ски курорти.

Лутеинът – съществен пигмент за очното здраве

Има ли нещо, което може да помогне на здравето на очите? Да, това е лутеинът. Този пигмент е един от многото видове естествени каротеноиди. Съдържа се в царевицата, яйчния жълтък и други жълти и зелени плодове и зеленчуци. Също така се намира в някои очни тъкани и по-конкретно в пигментния слой на ретината, и части от лещата. Ролята на лутеина е да забавя възрастово свързаните деградации на тези тъкани, както като антиоксидант, така и индиректно, абсорбирайки синята светлина. Всъщност различни проучвания показват, че съществува директна връзка между приемането на лутеин и пигментацията на окото. Изследванията показват, че този пигмент може да намали интензитета на синята светлина до 90%. Именно това е едно от тайните оръжия, които растенията използват, за да се защитят от слънцето.

Кой друг пигмент е важен за очното здраве?

Освен лутеина още една отлична „храна за очите“ е зеаксантинът. Той е често срещан в природата и е пигмента, който дава на шафрана, царевицата и други жълти растения техния характерен цвят. По-важното е обаче, че също се съдържа в ретината, както лутеина. Различни проучвания показват, че ниски нива на зеаксантин може да имат пагубен ефект върху окото, по същия начин, както би могла и да е липсата на лутеин.

Програма Очно здраве осигурява оптимални количества лутеин и зеаксантин с природни продукти

В програма Очно здраве (Ocomed) са включени природни продукти, чийто прием е гаранция за добро зрение. Те са естествена храна за очите като съдържанието и на двата съществени пигмента в тях – лутеин и зеаксантин, е в оптимални количества. Това са продуктите от фамилия Околут – Околут/Ocolut®, Околут Дуо/Ocolut Duo®, Околут Комби/Ocolut Combi®. Всички те осигуряват пълноценна грижа за очното здраве като приемът им значително намалява риска от зрителни нарушения.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари