зрителен анализатор

Зрителен анализатор – по-рядко споменавани оплаквания

В предишни публикации сме разглеждали отделните влияния на напредването на възрастта върху състоянието на очите и зрението. Предлагали сме на вашето внимание резултатите от редица проучвания, посветени на връзката между възрастта и различните очни заболявания. Цитирали сме мненията на редица специалисти, предлагащи ефективно решение на най-често срещаните проблеми с очите. В настоящия материал ще посочим някои по-рядко споменавани оплаквания, които се появяват вследствие на негативното влияние на напредващата възраст върху нашия зрителен анализатор.

Зрителен анализатор – възрастово зависими проблеми

Нормално напредването на възрастта се посочва като причина за поява на естествени проблеми с очите и зрението като:

– намалена острота на зрението

– старческо далекогледство (пресбиопия)

– катаракта (перде на окото)

– дегенерация на макулата и др.

Рядко обаче се посочва, че тези очни проблеми се дължат на влиянието на възрастта върху състоянието на отделните единици, формиращи зрителния анализатор. С течение на времето се стига до влошаване функционалността на всеки отделен компонент на тази структура – роговица, зеница, ретина, зрителен нерв и др. Вследствие на това се появяват някои характерни оплаквания.

Влошаване дейността на зеницата

С напредване на възрастта мускулите, които контролират разширяването и свиването на зеницата, постепенно отслабват. Това води до намаляване размерите на зеницата и влошаване на чувствителността й към промени в осветеността на средата. Поради тази причина е изчислено, че хората над 60-годишна възраст се нуждаят от три пъти по-силна светлина, за да четат нормално например. Това е причината възрастните хора често да страдат от нощна слепота и да имат нужда от много повече време за адаптиране на зрението към тъмнина или светлина.

Развитие на синдром на сухо око

С напредване на възрастта намалява количеството секретирана слъзна течност, което води до усещане за сухота в очите. Това важи най-силно за жените в менопауза. Появяват се оплаквания като зачервяване на очите, сърбеж, парене, в някои случаи дори прекомерно сълзене на очите, предизвикано от силни дразнения.

Проблеми с кръвоснабдяването на окото

Действието на свободните радикали и оксидативният стрес са причина за увреждане на кръвоносните съдове на окото, което също допринася за появата на слабо зрение, кръвоизливи в окото, неоваскуларизация (патологично образуване на нови съдове в окото) и др.

Намалено периферно зрение

Изчислено е, че с напредване на възрастта периферното зрение отслабва и на всеки десет години губим 1 до 3% от зрителното си поле.

Влошено цветно зрение

Чувствителността на клетките в ретината, отговорни за цветното зрение, постепенно отслабва с годините, което води до намалена яркост на възприеманите цветни картини и намаляване на контраста между отделните наблюдавани обекти.

Профилактични мерки, насочени към предпазване на зрителния анализатор от щетите, които му нанася възрастта

За успешна превенция от увреждащото влияние на възрастта върху окото и очния нерв се препоръчват няколко важни стъпки:

– редовно извършване на профилактичен очен преглед при хора над 40-годишна възраст

– правилно хранене – здравословна диета, която да включва приема на всички необходими витамини за очи, антиоксиданти и очни пигменти

– прием на допълнителни офталмопротективни продукти за оптимално постъпване на важните за зрителния анализатор вещества, най-вече основните зрителни пигменти астаксантин, зеаксантин и лутеин. С тази цел програма Очно здраве (Окомед) предлага офталмопротективните средства от серия Околут/Ocolut® и допълващите ги продукти, с които може да се гарантира защитата на всички компоненти на зрителния анализатор от щетите, нанасяни от напредващата възраст.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари