витамини за очи

Качествена грижа за зрението чрез витамини за очи

Всички живи организми на земята имат нужда от витамини за растежа и нормалното си функциониране. Терминът витамин идва от латинската дума vita, която означава „живот“ и amine – биохимичен клас съединения, към които принадлежат.
Единствените витамини, които човекът синтезира в организма са витамин К, D, ниацин и малки количества витамин B12. Останалите е необходимо да си набавяме чрез храната.
Витамините формират малка, но съществена част от нашия хранителен режим и са от ключово значение за здравето на очите.
Хората имат различни нужди от витамини в зависимост от различни фактори, като възраст, пол, нива на физическа активност, семейна предразположеност към дадено заболяване, бременност, кърмене, както и фактори от начина на живот – тютюнопушене, стрес и други.

Ценни витамини за очи

Витамин А (ретинол)

Много важен витамин за функцията на ретината, който предотвратява появата на редица очни заболявания. Най-добрите източници на този мастноразтворим витамин са ярко-оцветените плодове и зеленчуци, млечните и някои месни продукти.
Чрез храната се приема под две форми – ретинол, който идва от животински източници (месо, черен дроб, риба, яйца и млечни продукти) и бета-каротин, който си набавяме от растителни източници, като листни зеленчуци и ярко обагрени жълти, оранжеви и червени плодове и зеленчуци.
Витамин А е изключително важен за зрението през нощта, защото формира съществена част от фоторецепторните клетки в ретината на окото. Този витамин също така предпазва най-външната част от обвивката на окото – тази, която е изложена на въздействие от околната среда.

Витамин C (аскорбинова киселина)

Един от ключовите антиоксиданти, които влияят на здравето на нашите очи. Лесно се набавя чрез правилна диета, но пушачите и бременните жени трябва да си го набавят допълнително, тъй като имат нужда от по-големи количества. Високи концентрации от витамина има в очите, което доказва значимостта на витамин C за очното здраве.

Витамин Е

Това е един от най-ефикасните антиоксиданти и има много важни функции за организма. Освен мощен антиоксидант, този витамин доказано предпазва от сърдечни заболявания, диабет и макулна дегенерация на очите.
Най-богати източници на витамин Е са ядките, зърнените храни и растителните масла.

Каротеноиди

Това са веществата, които „оцветяват“ плодовете и зеленчуците в ярки цветове. Преобладават в тъмно-зелените, жълтите, оранжевите и червени плодове и зеленчуци и са също толкова важни за очното здраве, както и изброените по-горе витамини. Включват алфа-каротин, бета-каротин (най-големия източник на витамин А), ликопен (домати, розов грейпфрут, диня) и лутеин и зеаксантин.

Най-важните витамини за очи са лутеин, зеаксантин

Тези важни каротеноиди участват във функционирането и защитата на ретината и притежават силни антиоксидантни свойства.
Лутеин и зеаксантин се съдържат в най-големи концентрации в зеленолистните зеленчуци, като спанак, зеле, марули и магданоз, както и в броколите, зеления боб, царевицата, брюкселското зеле, доматите, портокалите и прасковите.

Защо е добре да си набавяме най-важните витамини за очи?

Външните въздействия, като UV-лъчите, свободните радикали, замърсяванията на въздуха, както и редица други фактори увреждат зрението в малка или по-голяма степен. Но само човек, който няма проблем с очите, не може да осъзнае значимостта от грижата за здравето на този толкова важен и деликатен човешки орган, от който зависи цялото ни възприятие към света.

Когато се появи проблем, тогава много хора започват да се интересуват как да подобрят състоянието си. А в случая можем да предприемем превантивни мерки чрез прием на така ценните витамини за очи и да предотвратим появата на редица заболявания.

Програма „Очно здраве“ (Ocomed) предлага достатъчно подробна информация, съвети и решения за постигане на добро зрение и поддържане на здравето на очите на хора от всякаква възраст.
За профилактика и овладяване на различни очни смущения при деца специалистите препоръчват приема на Околут/Ocolut®, който съдържа ценните очни пигменти лутеин и зеаксантин.

Околут Дуо/Ocolut® Duo, от друга страна, е по-мощен природен продукт и съдържа естествените каротеноидни пигменти в по-високи дози, за да се справи с вече съществуващи заболявания. Мощното му офталмопротективно действие се дължи на натрупването на съставките в макулата, което съдейства за неутрализиране на външните въздействия.

За подобряване на зрителната острота и подобряване на кръвоснабдяването на очите и мозъка, както и за подпомагане функцията на ретината, се препоръчва най-новият комбиниран продукт от програма „Очно здраве“ – Околут Комби/Ocolut® Combi. Четирите активни съставки, на които се дължи неговата ефективност и силно изявено антиоксидантно действие, са астаксантин, проантоцианидин, лутеин и зеаксантин. Те защитават ретината, макулата и кръвоносните съдове на окото.
Всички продукти от серията Околут са от изцяло природен произход, напълно безвредни и са подходящи за продължителна употреба.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари