Макулна дегенерация – рискови фактори

Макулна дегенерация – рискови фактори

Точната причина за появата на макулна дегенерация не е установена до днес. Едно е ясно обаче – социално значимото заболяване е тясно свързано с възрастта. Доказателство за това са многобройните случаи на хора над 60-годишна възраст, които попадат в неговия плен. Измененията в структурите на окото в процеса на стареене на организма далеч не са единствена причина за прогресивно увреждане на централната зона на ретината (макулата).

Кои са по-малко познатите рискови фактори за макулна дегенерация?

Оксидативен стрес

Човешкият организъм непрестанно е изложен на директното въздействие на атмосферния кислород. В резултат на това взаимодействие той отделя свободни радикали. Тези малки нестабилни молекули атакуват здравите клетки. Когато се натрупат в тялото, те предизвикват т. нар. оксидативен стрес, който е в основата на редица заболявания. Едно от тях е макулната дегенерация. Статистиката сочи, че приблизително всеки трети европеец е податлив на увреждане, причинено от оксидативен стрес. В по-късен етап от живота тази предразположеност може да доведе до развитие на макулна дегенерация.

Фамилна обремененост

Наличието на определени генни вариации, които най-често се наследяват директно от един от двамата родители, е друг рисков фактор за поява на макулна дегенерация. Хората, чиито майка или баща са с увредена макула, са изложени на висока опасност от развитие на прогресивното заболяване.

Хронични възпаления

Редица изследвания доказват, че естествената предпазна реакцията на организма срещу дразнителите, проникнали от външната среда, е предпоставка за поява на макулна дегенерация. Възпалителните процеси в тялото са признак на свръхактивна имунна система. И макар да имат защитна функция, станат ли хронични, те крият висок риск от поява на редица здравословни проблеми, сред които и увреждане на макулата.

Тютюнопушене, високо кръвно налягане и повишен холестерол

Злоупотребата с тютюневи изделия и хипертонията се сочат за основни предразполагащи фактори за поява на мокра макулна дегенерация. Тя протича с образуването на крехки кръвоносни съдове в макулата и ретината, които лесно се разрушават. Течността, която пропускат, се натрупва в ретината и уврежда централното зрение.
Според редица специалисти ранните и междинните етапи на макулна дегенерация са в пряка връзка с високите нива на холестерол в кръвта. Ако нивата на мастната субстанция не се регулират съществува реална опасност очното заболяване да прогресира и да доведе до значителна загуба на зрението.

Кое природно средство се използва за надеждна превенция и високоефективно поддържащо лечение на макулна дегенерация?

Факторите, които провокират появата и развитието на макулна дегенерация, са много и разнообразни. Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) напомня на хората в рисковите групи, че профилактиката и поддържащата терапия на очното заболяване могат да се осъществят качествено и безопасно само с един продукт – Околут Дуо/Ocolut® Duo. Мощният натурален офталмопротектор съдържа в оптимални дози и максимално пречистена форма незаменимите пигменти за очи лутеин и зеаксантин. Благодарение на допълващото действие на активните съставки се осигурява двойна протекция на очите и зрението. Редовният прием на Околут Дуо по 1 растителна капсула дневно след хранене насища ретината и макулата с очните пигменти и защитава очите от негативното въздействие на свободните радикали.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари