сухота в очите

Носите контактни лещи? Ето как да избегнете сухотата в очите

Висок процент от световното население страда от сухота в очите. Неприятното състояние, което протича с парене, дразнене и усещане за „пясък“ или чуждо тяло в окото, обикновено се дължи на приема на определени лекарства, хронични алергични реакции или автоимунни заболявания, работа с компютър. Макар и по рядко причина за отключването му може да е нарушената стабилност на слъзния филм след употребата на контактни лещи. Как хората, които използват тези средства за корекция на зрението, да намалят дискомфорта?

Изпитани стратегии за овладяване на признаците на сухота в очите при хора с контактни лещи

Хидратиращи капки за очи

Контактните лещи предизвикват сухота в очите, като абсорбират част от слъзната течност или като нарушават нейния баланс. Недостатъчното количество слъзен филм може да се компенсира с капки за очи. Те играят ролята на „изкуствени сълзи“ и съдействат за пълното овлажняване на очната повърхност. В резултат дразненето в очите отшумява.

Сваляне на лещите през деня

Продължителното носене на лещи допълнително утежнява неприятните симптоми на сухота в очите. Ефективен начин за временно облекчаване на състоянието е свалянето и поставянето на лещите в специално създаден разтвор. Освен че ги дезинфектира и почиства, той ги овлажнява и създава комфорт при последващото им поставяне.

Често мигане

Офталмологичната практика сочи, че при някои пациенти контактните лещи водят до намаляване честотата на мигане. Вследствие на това слъзният филм се разкъсва, не се възстановява своевременно и се проявяват симптомите на сухота в очите. Овладяването им е възможно със създаването на навик да се мига по-често. Напълно достатъчно е това да се случва на всеки 3-5 секунди. Предупреждението важи с особена сила за хората с контактни лещи, чиято работа е свързана с прекарване на продължително време пред компютъра.

Контактни лещи, съобразени с персоналните нужди

Твърдите и меките контактни лещи твърде често са неудачен избор за хората, предразположени към сухота в очите. Това обаче не е причина да се насочат към очилата, за да коригират зрението си. Опитният специалист ще ги насочи към друг вид контактни лещи. Изработените от силиконов хидрогел са особено подходящи. Те позволяват повече кислород да достигне до роговицата и осигуряват комфорт през целия ден.

Високоефективни природни средства за облекчаване на симптомите на сухота в очите при хора с контактни лещи

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчва на хората с чувствителни очи, които използват лещи, за да коригират зрението си, да усилят ефекта от предложените стратегии с приема на две изпитани природни средства.

Мощният офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Благодарение на оптималното количество и максимално пречистената форма на четирите съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, този изцяло природен продукт осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите и успешно премахва сухотата.

Като допълнително средство при сухота в очите може да се използва Три Омега 1000+/TriOmega® 1000+. Високата концентрация биологично активна форма на Омега-3 мастни киселини в комбинация с витамин E във всяка негова капсула облекчава паренето, усещане за „пясък“ в окото и дразненето в очите, действа противовъзпалително и нормализира слъзната секреция.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари