Роля на лутеин при очни заболявания

Лутеин е важен за зрението мастно разтворим пигмент, който принадлежи към семейството на каротеноидите. Притежава антиоксидантна активност като неутрализира вредното въздействие на синята светлина и свободните радикали върху зрението.

Каква е ролята на лутеин при очни заболявания?

Количеството на лутеин в определени тъкани в човешкия организъм е изцяло зависимо от допълнителния му прием. В действителност, сред всички тъкани и органи в човешкия организъм, най-високите концентрации на лутеин са в ретината на окото. Там лутеинът се натрупва и изпълнява важна функционална роля за поддържане на тъканта.
Заедно със зеаксантин и мезо-зеаксантин, лутеин представлява основната пигментна молекула в макулата (централната зона на ретината). Там те се натрупват избирателно и така извършват своето офталмопротективно действие.
Плътността на лутеин в окото варира. В големи количества е количеството на жълтия пигмент в периферната зона на ретината и в по-малки количества – в ириса и лещата. А най-голяма е концентрацията на пигментното вещество в макулата.

Ползи за зрението от прием на лутеин

Установено е, че ежедневният прием на поне 6 mg лутеин ограничава риска от едни от най-честите зрителни нарушениякатаракта и възрастово обусловена дегенерация на макулата. За да се установи и подкрепи със солидни доказателства този факт са проведени редица клинични проучвания. Ефектът от прием на лутеин с цел навремена профилактика в ранна фаза на подобни очни заболявания са сериозно проучени и документирани. Казано накратко, макулните пигменти като лутеин и зеаксантин са със сериозно биохимично значение за очното здраве, тъй като притежават способността да предотвратяват подобни зрителни нарушения още в началните им фази на развитие. Освен това поддържат визуалната функционалност на окото и неутрализират фототоксичното въздействие на УВ-лъчите, т.е. действат като вътреочен филтър.

Добро очно здраве с качествени източници на лутеин и зеаксантин

Постигането на оптимално очно здраве е основна мисия на екипа на програма Очно здраве (Ocomed). Ние се стремим да предоставим широко достъпна и полезна информация относно методите за лечение и превенция на очни заболявания, както и да запознаем всеки с рисковите фактори за тяхното развитие.
Много са факторите, които увреждат зрението, затова е важно да се прилага качествена и навременна превенция на очните заболявания. За целта натуралните продукти от фамилия Околут/Ocolut®, както и останалите продукти от програма Очно здраве, осигуряват оптимална грижа за зрението на деца и възрастни.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари