витамини за очи

Витамини за очи – как да си ги набавим?

Защо са необходими витамините за очите ни?

Едва ли ще изненадаме някого ако кажем, че напредването на възрастта е свързано с отслабване на зрението и заболявания, засягащи пряко очите ни. Примери за такива са макулна дегенерация (дегенеративно заболяване на ретината, вследствие на което се стига до прогресивна загуба на централното зрение), катаракта (очно заболяване, свързано с потъмняване на лещата), глаукома (невродегенеративно заболяване, вследствие на което настъпват промени в диска на зрителния нерв и ретината) и диабетна ретинопатия (хронично очно заболяване, което се причинява от захарния диабет). Тази обезпокоителна информация кара много хора да се замислят не само за вредните лъчения, идващи от компютърните екрани, които допълнително влошават здравето на очите ни, но и за начините за запазването му. Един от тях е чрез приема на някои полезни за зрението ни витамини за очи. Според специалисти ако успеем да си ги набавим ще подпомогнем не само здравето на очите си, но и общото си състояние.

Кои са тези витамини за очи?

Витамин A

Това е един от най-важните мастноразтворими витамини за очи. През 1935 г., специалисти от Харвардския университет откриват, че този витамин се съдържа в ретината на окото, вследствие на което той получава второто си име – ретинол. Според специалисти хората, които си го набавят редовно ще забравят за затрудненията при нощното виждане. Витамин А предотвратява изсъхването на повърхността на конюнктивата и предпазва от сухота в очите. Недостигът на този витамин повишава риска от развитието на различни очни заболявания на очите. Доказано е, че неговият дефицит в организма е една от основните причини за слепота. Изследвания показват, че вследствие на недостиг на витамин А в световен мащаб годишно ослепяват около 500 000 деца в предучилищна възраст. Витамин А се съдържа в храни като телешки и пилешки черен дроб, сладки картофи, зеле, яйца, моркови, манго, червени чушки и др.

Витамини от група В

Други важни за зрението ни витамини за очи са витамин В1 (тиамин), В2 (рибофлавин), В6 (пиридоксин), В12 (цианкобаламин).
Витамин В1 е особено важен за поддържане на очната функция. Храни, които го съдържат са картофите, месото, ечемика, ръжения хляб и др.

Витамин В2 оказва благоприятно влияние върху обменните процеси, протичащи в лещата и роговицата на окото. Дефицитът му води до редица проблеми с очите като нарушено нощно виждане, усещане за парене в очите. Приемът на витамин В2 предпазва от развитието на катаракта и глаукома. Витамин В2 се прилага при лечение на перде и други заболявания на очите. Сред източниците на този витамин са черен дроб, сушени билки, бадеми, пшенични трици, риба, сусам и др.

Приемът на витамин В6 предотвратява досадното потрепване на очите, както и напрежението и умората в тях. Важният витамин за очите се съдържа в храни като слънчогледовите семки, шам фъстък, риба тон, бяло пилешко и пуешко месо, сушени сини сливи, банани, авокадо и др.

Примът на Витамин В12 предотвратява сълзенето на очите и умората в тях. Негови източници са извара, сирене, жълтък, риба и др.

Други важни витамини за очите ни са лутеин и зеаксантин, които се натрупват в макулата и ретината и осъществяват мощен офталмопротективен ефект срещу редица фактори, увреждащи зрението ни като свободните радикали, УВ-лъчите и др. Високо количество от двата витамина се съдържат в трите природни продукта Околут/Ocolut®, осигуряващ надеждна защита от очни заболявания, Околут Дуо/Ocolut® Duo показан за овладяване на макулна дегенерация и пигментен ретинит и за профилактика на очни заболявания при хора, предразположени към тях, и Околут Комби/Ocolut® Combi, към който са добавени два мощни антиоксиданта за очите – астаксантин и проантоцианидин. Околут Комби се препоръчва при съдова патология, късогледство, уморени очи, нощно виждане и др.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари