Проблеми с очите през бременността

Наред с многото промени в женското тяло, бременността може да бъде придружена и от някои проблеми с очите. Появата на зрителни смущения в този период е временно явление, което се дължи на хормоналните промени, настъпващи в женското тяло. Стремейки се да подсигурим здравото зрение на всеки човек, ние от програма Очно здраве (Ocomed) ще представим 4-те водещи проблеми с очите, които засягат бременните жени и ще дадем своите препоръки за безопасно справяне с тях.

Проблеми с очите през бременността: неудобство от носенето на контактни лещи

Много жени изпитват затруднения с носенето на контактните лещи по време на бременността. Неудобствата идват основно от това, че в този период се наблюдават изменения във формата на роговицата на окото. Поради тази причина, специалистите препоръчват през този период да се носят очила като по-удобна алтернатива.

Замъглено зрение

Напълно нормално е по време на бременността да се появи и оплакване от замъглено зрение. Най-често то е свързано с неясно възприемане на обектите в зрителното поле, най-вече на по-далечните такива. Проблемът има временен характер и не оставя трайни последствия.

Сухота в очите (сухи очи)

Хормоналните промени през бременността допринасят и за появата на сухота в очите. Състоянието се проявява с парене, сърбеж, зачервяване на очите и усещането, че в тях са попаднали прашинки.

Диабетна ретинопатия

Това е една от най-сериозните очни болести, рискът от която се повишава значително при жените с диабет по време на бременността им. Затова за тях е задължително да си правят профилактичен очен преглед през определено време.

Препоръки за намаляване на риска от тези проблеми с очите и за по-лесно справяне с тях

Като изключим диабетната ретинопатия, останалите споменати проблеми с очите, появяващи се нормално през бременността, са само временни и отшумяват бързо и без усложнения. Неудобствата, които предизвикват обаче са факт, затова нормално всяка жена се стреми да ги преодолее колкото се може по-бързо.

Ограниченията в приема на лекарства по време на бременността обаче поставят бъдещата майка в деликатно положение. Това изисква още по време на планиране на бременността жената да се погрижи за намаляване на риска от горепосочените зрителни смущения.

За избягване на замъгленото зрение, сухотата в очите, диабетната ретинопатия и другите проблеми с очите и зрението е необходимо жената да приема максимално количество антиоксиданти под формата на незаменими пигменти за очи. Най-съществена роля сред тях имат лутеин, зеаксантин и астаксантин. За набавянето им в необходимите дози жените, планиращи бременност, може да разчитат на природните продукти от серия Околут/Ocolut®. Те са разработени в 3 форми, всяка от които действа за подобряване на зрението според съответните нужди на пациента. С цел максимална ефективност и безопасност на приема, жените, които планират бременност, трябва да се консултират със своя лекар за това кой продукт е подходящ за тях.

По време на бременността снабдяването със споменатите пигменти за очи трябва да става с храната. Здравето на очите и безопасността на плода може да се гарантират с правилно хранене, включващо богати на зрителни пигменти продукти.

Ybilei_20-god_Borola_2

Save

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари