Оксидативният стрес

Храненето, оксидативният стрес и зрението

В окото действието на оксидативният стрес, предизвикан от свободните радикали, има многостранно действие: може да засегне протеините и липидите в лещата на окото до степен, в която лещата е частично или цялостно замъглена, водейки до развитие на катаракта; може да увреди силно чувствителните клетки на ретината и да доведе до макулна дегенерация, частична или пълна загуба на централното зрение. Тези процеси могат значително да се забавят при правилно и пълноценно хранене и приемът на продукти, богати на антиоксиданти.

Свободните радикали, които увреждат окото и тялото въобще, произхождат в най-голяма степен от лошите храни, които консумираме, излагането на действието на токсични вещества и химикали, пушенето и ултравиолетовата слънчева радиация. Някои от тях обаче са продукт на нормални метаболитни реакции в организма, което ще рече, че дори хора, които не са изложени на действието на горепосочените източници на свободни радикали, имат нужда от достатъчно количество обезвреждащи радикалите антиоксиданти, приети с храната или като добавки.

Полезните храни, носещи зраве на очите

Здравословната диета, с която се набавят необходимите нутриенти за поддържане на очното здраве, включва цветни и пъстри плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, рибни и други морски продукти и др.
Редица проведени в световен мащаб проучвания доказват връзката между богатите на антиоксиданти храни и ниския риск от развитие на заболявания на очите. Забелязва се тенденция подобни състояния да се считат за естествени с напредването на възрастта. Имайки предвид, че жизнено важните очни пигменти с антиоксидантно действие не могат да се синтезират в организма и е необходимо постъпването им с храната, полезните навици на хранене са решителен метод за дългосрочно поддържане на доброто зрение и осигуряването на старини без зрителни увреждания.
Затова на антиоксидантите трябва да се отдава полагащото им се внимание и те да се приемат в необходимите дози.

Невъзможността за редовна консумация на богатите на тях храни може да се компенсира с прием на хранителни добавки, осигуряващи оптималният необходим дневен прием на антиоксиданти. Най-новият продукт от серията Околут – Околут Комби е специално разработен със състав, включващ незаменимите очни пигменти с антиоксидантни свойства – лутеин и зеаксантин, с добавени към тях астаксантин и проантоцианидин. Подобен състав е уникален сред предлаганите офталмопротективни продукти и осигурява пълна грижа за здравото зрение, доброто оросяване на очите и мозъка и предпазва цялостно от увреждащото действие на свободните радикали.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари