Катаракта (перде на окото)

Катаракта е водещо в световен мащаб заболяване на очите, което води до прогресивни нарушения на зрението. Протича с намаляване пропускливостта и помътняване на лещата на окото. Оттам произлиза и популярното наименование на катарактата – перде на окото.

Катаракта имат стотици милиони хора по света и хиляди у нас. Предвид изключителната социална значимост на това очно заболяване, екипът на програма Очно здраве (Ocomed) ще представи всички най-важни факти, вълнуващи хората с катаракта – причини, симптоми, лечение, превенция, усложнения. Екипът от специалисти, асоциирани с програма Ocomed, предлага и възможност за онлайн консултации, в помощ на всеки, диагностициран с катаракта или друг проблем с очите и зрението.

Катаракта – причини и типове

Развитието на катаракта може да е следствие от редица фактори. От една страна, помътняването на лещата на окото е естествен процес, провокиран от фактори като:

 • възрастови изменения в структурата и еластичността на лещата
 • действието на свободните радикали
 • непрекъснатото облъчване с УВ-лъчи

От друга страна, катаракта може да се развие като последствие от някои вредни навици или като придружаващо състояние при друго заболяване. В тази връзка причини за катаракта може да бъдат и:

 • прекомерно тютюнопушене
 • злоупотреби с някои лекарства
 • диабет
 • хронични възпалителни заболявания
 • късогледство
 • рубеола, сифилис и др. заболявания по време на бременността, които може да провокират катаракта още в ембрионалната фаза на развитие на човека

На база на провокиращото влияние на горепосочените групи фактори се разглеждат няколко основни типа катаракта:
1. Възрастово обусловена катаракта (старческо перде на окото) – най-разпространената форма на катаракта
2. Вродена катаракта (катаракта при деца и бебета)
3. Вторична катаракта – усложнение от развитието на друго заболяване
4. Травматична катаракта – провокирана от физическа травма на окото

Катаракта – симптоми и усложнения

Катаракта обикновено се развива бавно, с постепенно и почти неусетно влошаване и отслабване на зрението. Много хора дори не подозират, че имат катаракта до момента на поява на по-отчетливи симптоми като:

 • замъглено зрение
 • късогледство
 • трудно фокусиране на погледа върху по-далечни предмети
 • отслабване на т.нар. цветно зрение и промяна в начина на възприемане на цветовете
 • загуба на контраст на зрението
 • бърза и лесна умора на очите при напрягане на зрението

При вродена катаракта в детска възраст посочените симптоми се установяват много трудно. Това изисква наблюдения от страна на родителя за видими помътнявания на лещите на очите на детето и проследяване на евентуални други признаци за нарушения в зрението. Важно е при дори леки съмнения да се прави профилактичен преглед на зрението на детето.

Катарактата може да прогресира до почти пълна загуба на зрението на засегнатото око. В много случаи катаракта се развива и на двете очи, макар и в различно време. Ако не се лекува навреме и успешно, тя може да доведе до пълна слепота. Катарактата е водеща причина за загуба на зрението в редица страни по света с по-слабо развито здравеопазване.

Катаракта – лечение и профилактика

Лечението на катаракта е единствено хирургично, по метода на т.нар. ултразвукова факоемулсификация. Извършава се раздробяване на помътнялата леща на база на ултразвукови вълни. След това парченцата от нея се отстраняват с вакуумно изсмукване и се поставя нова, напълно прозрачна изкуствена леща.

Операция на катаракта се извършва като рутинна процедура, която трае по-малко от 30 минути, с много кратко постоперативно възстановяване. Резултатът в голяма част от случаите е отличен за трайно подобряване на зрението.

От изключителна важност както след операция на катаракта, така и като превантивна мярка срещу развитието й, са профилактичните грижи за очите и зрението. От първостепенно значение е редовният прием на антиоксиданти и пигменти за очи като лутеин, зеаксантин и астаксантин. Те се натрупват в ретината на окото и подобряват остротата и фоточувствителността на зрението. В допълнение неутрализират свободните радикали и премахват негативния им ефект върху лещата на окото, чието помътняване е основно последствие именно от оксидативния стрес в организма. Приемът на незаменимите пигменти и антиоксиданти за очи е задължителна част от качествената грижа за очите. Тези продукти намаляват риска от катаракта, ускоряват постоперативното възстановяване и намаляват риска от сухота в очите – най-честото временно последствие след операция на катаракта.

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага серията продукти Околут като природно и доказано ефективно средство за превенция и допълващо лечение на катаракта в детска и зряла възраст.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари