Профилактичен преглед на зрението – за кого и кога?

Повечето офталмолози са на мнение, че профилактичен преглед при тях трябва да се прави поне веднъж годишно. Това обаче е само ориентировъчна препоръка. В някои случаи очен преглед при специалист трябва да се прави дори по-често. Затова екипът на програма Очно здраве (Ocomed) ще предостави конкретна информация за отделните групи хора, според техните специфични нужди от профилактичен преглед на зрението.

Профилактичен очен преглед

Какво включва? Пълният очен преглед не се ограничава единствено в проверка на остротата на централното и периферното зрение. Той включва серия от тестове за установяване неврологичното състояние на зрителния анализатор, измерване на очно налягане, както и отчитане здравето на вътрешните и външните очни структури – очен нерв, ретина, макула, роговица и др.

Състоянието на очните структури е пряко свързано с общото здравословно състояние на организма. Именно това налага честотата на профилактичния преглед на зрението да е различна при отделните групи хора. Ще ги разгледаме поотделно и ще посочим най-рисковите групи, които трябва да полагат най-редовни грижи за зрението си.

Профилактичен преглед на зрението при деца. Стандартна практика е зрението на децата да се проследява посредством профилактичен очен преглед на 6-месечна и след това на 3-годишна възраст. Процедурата се повтаря след навлизане в ученическа възраст, когато децата започват по-сериозно да напрягат очите си при четене и писане. По-чести визити при офталмолог обаче се налагат при деца с наследствена обремененост, застрашени от ранна поява на проблеми с очите и зрението.

Профилактичен очен преглед при възрастни. При възрастни под 40-годишна възраст без проявени зрителни нарушения се препоръчва очен преглед веднъж на 3 години. Технологичната инвазия днес обаче поставя очите ни пред все по-сериозен риск от увреждане. Това налага профилактичен преглед на зрението да се прави по-често и задължително при поява на оплаквания.

Преминаването след 40-годишна възраст се счита за естествен рисков фактор за поява на проблеми с очите. Затова тази група хора трябва да полагат редовни профилактични грижи за очите си, включващи и редовен преглед при офталмолог (поне веднъж на 2 години

Хората над 60-годишна възраст са основната възрастова група с хронични очни заболявания – катаракта, макулна дегенерация, ретинит и др. Затова профилактичен преглед на зрението при тях трябва да се прави поне веднъж годишно.

Профилактичен очен преглед при диабетици. Диабетът е системно заболяване, което създава най-висок риск от увреждане на очите и зрението. Над половината от диабетиците развиват диабетна ретинопатия, а началните фази на заболяването са безсимптомни. Затова профилактичният преглед на зрението при диабетици е задължителен всяка година. При придружаващи състояния като високо кръвно налягане, офталмологична консултация трябва да се търси дори по-често.

Профилактична грижа за очите за хората от рисковите групи

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага цялостно решение за поддържане на зрението при хора на всякаква възраст. Природните продукти от серия Околут са идеално допълнени към профилактичните грижи за зрението и подпомагат справянето с различни очни болести, независимо от възрастта на пациента.
За хората от рисковите групи към редовния профилактичен преглед на зрението може да се включи и приемът на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът осигурява цялостна пигментна и съдова защита на очите. Околут Комби е комплексен продукт, който може да се приема продължително време и чийто ефект за подобряване и поддържане на зрението е доказан.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари