Пролиферативна диабетна ретинопатия

Пролиферативна диабетна ретинопатия – лечение

Макар и незаразно, диабетът е заболяване, чието разпространение в наши дни има характера на епидемия. Сред основните неудобства на болестта не е толкова поддържането на висока кръвна захар, колкото огромното разнообразие от усложнения, които диабетът предизвиква. Сред основните последствия е развитието на диабетна ретинопатия – увреждане на ретината, водещо до сериозни проблеми със зрението. В основата на развитие на заболяването стои исхемията (влошеното снабдяване с кислород) на ретината. Двете основни форми на проява на заболяването са диабетен макулен едем (макулна едема) и пролиферативна диабетна ретинопатия. Като цяло двете очни заболявания се считат за водеща причина за слепота сред хората в работоспособна възраст.

Пролиферативна диабетна ретинопатия

Тази форма на заболяването се характеризира с патологично формиране на нови и незрели кръвоносни съдове в окото – процес, известен като неоваскуларизация. Въпросните съдове се развиват чрез разрастване и разклоняване (пролиферация) на нормалното съдово дърво на ретината в различни посоки във вътрешността на окото.
В някои случаи неоваскуларизацията засяга зоната на главата на зрителния нерв – мястото където той излиза от ретината. Това е т.нар. оптичен диск. Върху него не са разположени ретинални пръчици или колбички и той не участва в зрителния процес, а кореспондира на сляпото петно в зрителното поле.
В други случаи пролиферацията на ретиналните кръвоносни съдове е към вътрешността на стъкловидното тяло.
И в двата случая обаче пролиферативната диабетна ретинопатия води до влошаване на зрението и дори до слепота, вследствие на лесното разкъсване на новообразуваните кръвоносни съдове и кръвоизливите, до които се стига. За допълнителното увреждане на ретината допринася и фиброзната тъкан, която се формира успоредно с новите, крехки съдове.

Честота на заболяването

Данните от клиничните проучвания на хората с пролиферативна диабетна ретинопатия показват, че заболяването засяга минимум 60% от хората с диабет. Ако не се вземат мерки срещу заболяването и не се положат допълнителни грижи за очите, при поне половината от засегнатите се наблюдава сериозна загуба на зрение. Само в САЩ пролиферативната диабетна ретинопатия е причина за около 20 хиляди нови случая на слепота годишно.

Лечение на пролиферативна диабетна ретинопатия

Специалистите са на мнение, че овладяване на заболяването и подобряване на зрението се постига, когато успешно се потисне секрецията на съдовия ендотелен растежен фактор – основният фактор, даващ сигнал за образуване на нови кръвоносни съдове. Разработването на продукти, потискащи секрецията на този фактор, се разглежда като революционно постижение в борбата с диабетната ретинопатия.

Програма “Очно здраве” (Ocomed) предлага успешно решение в тази насока. Комбинираният прием на два от продуктите на програма “Очно здраве” дава изключително добри резултати при лечение на пролиферативна диабетна ретинопатия. Двата продукта са Околут Комби/Ocolut® Combi и Неостат/Neostat®.

Околут Комби осигурява пълна съдова и пигментна защита на зрението. Неостат от своя страна е уникален продукт, съдържащ екстракт от Котешки нокът и хрущял от акула. Допълвайки действието си те потискат секрецията на съдовия ендотелен растежен фактор и блокират процесите, водещи до неоваскуларизация. Освен това Неостат има антиоксидантно действие, модулира имунната система и дори потиска развитието на раковите клетки. Така комбинацията от Околут Комби и Неостат осигурява успешно подобряване на зрението, тонизиране и укрепване на организма.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари