затруднено нощно виждане

Затруднено нощно виждане – причини за „кокоша слепота”

С намаляване на продължителността на деня през студените месеци, хората със затруднено нощно виждане изпитват задълбочаване на проблема. Научете повече за причините за състоянието и терапевтичните подходи за неговото овладяване.

Очни заболявания – главни органични причини за затруднено нощно виждане

Катарактата, глаукомата, пигментният ретинит и диабетната ретинопатия са сериозни очни заболявания, които могат да бъдат първопричини за лошо нощно виждане.

Замъгляването на зрителното поле се дължи на замъгляване на лещата при „перде на окото”, или катаракта. Заболяването силно повлиява както дневното, така и нощното зрение.

Глаукомата е друга очна болест, която прогресира бавно, но сигурно, като уврежда различни части от зрението. По този начин нарушава и виждането на тъмно.

Ако страдате от т.н. „тунелно виждане”, вероятно става дума за генетичното очно заболяване пигментен ретинит. Един от първите му симптоми е увреждане на нощното зрение.

Диабетната ретинопатия е специфично заболяване, засягащо хората с диабет. Може да причини значително увреждане и загуба на зрението, и е основна причина за ретинална слепота при хората под 65 години.

Напредване на възрастта

Кокошата слепота по-често засяга нощното зрение на възрастните хора. Причината се крие в това, че с напредване на възрастта зениците спират да се разширяват на тъмно толкова, колкото преди. Това намалява количеството светлина, която навлиза в очите и не ни позволява да виждаме добре в тъмнината. Роговицата също „страда” при естествения процес на стареене. Тя става по-малко ясна, което допринася за виждане на отблясъци и смущаване на нощното зрение.

Некоригирани зрителни проблеми

Много хора имат по-добро зрение през деня, тъй като тогава зениците са по-малки и осигуряват по-голяма дълбочина на зрителното поле. Това компенсира евентуални зрителни смущения. През нощта обаче, зениците се разширяват. Появата на затруднение при нощното виждане може да се дължи на некоригирано късогледство, далекогледство, астигматизъм или други рефрактивни отклонения.

Травми и операции на очите

Нараняване на очите или травма на частта от мозъка, отговаряща за зрението, могат да причинят нарушения в нощното виждане. Лазерна корекция на зрението също може да предизвика нарушения във виждането на тъмно. Този страничен ефект може да бъде временен или постоянен.

Хранителни дефицити

Дефицит на някои микроелементи, важни за здравето на очите и доброто зрение, може да се изрази в нарушаване на нощното виждане. Такива могат да се развият при липса на Витамин А, витамини от група B и есенциални очни пигменти.

Подход за подобряване на остротата на зрението при затруднено нощно виждане

Ако забелижите смущения във виждането на тъмно, насрочете преглед при офталмолог. След установяване на причината за зрителния проблем, специалистът ще насрочи подходящо лечение. Това, с което вие сами можете да спомогнете за подобряване на зрението си, е да започнете прием на природния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът е специално създаден, за да осигурява на очите необходимите незаменими очни пигменти и антиоксиданти лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те даряват зрителните органи с пълна пигментна и съдова защита. Подобряват функцията на фоторецепторните клетки и плътността на макулния пигмент, като по този начин засилват остротата на зрението. Забавят стареенето на очите, укрепват съдовете им и ги предпазват от увреждане. Изпълняват сигурна профилактика срещу дефицити на есенциални вещества за очите и очни болести.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари