кокоша слепота

Кокоша слепота – същност, симптоми и лечение

„Кокоша слепота“ е разговорното наименование на никталопия – състояние, при което засегнатите виждат затруднено в тъмното. Разберете на какво се дължи зрителният проблем, както и кои са начините за неговото преодоляване.

Причини за кокоша слепота

Към момента учените не разполагат с категоричен отговор на въпроса какви са причините за появата на кокоша слепота. Приема се, че смущението в зрителната адаптация към тъмнина се дължи на липсата на витамин А и B2 (рибофлавин). Възможно е да е пряко следствие от заболявания на ретината (диабетна ретинопатия и макулна дегенерация) или на зрителния нерв. Не е изключено да настъпи при инфекциозни заболявания (морбили и варицела), анемия или бременност. Хормоналният дисбаланс през менопаузата също е предпоставка за развитие на кокоша слепота при жените.

Симптоми на кокоша слепота

Основните признаци, с които се проявява кокошата слепота, са влошено нощно зрение и стесняване на зрителното поле, което води до частична или пълна загуба на периферно зрение. Поради спецификата на оплакванията шофирането след залез слънце трябва да се избягва, докато не се отстрани причината за проблема.

Стратегии за справяне с кокошата слепота

Терапевтичният подход при кокоша слепота е строго индивидуален. Определя се от причината, която е довела до състоянието. Ако се установи, че недостигът на витамин А е провокиращият фактор, се предприемат мерки за възстановяване на дефицита. Повишената консумация на храни с високо съдържание на витамин А е най-често използваната практика. Такива са маслото от черен дроб на треска, сиренето, млякото, жълтъкът, спанакът, морковите, марулята, грахът, доматите, къпините, боровинките, касисът, прасковите, черешите и кайсиите.
В случай че дефицитът на витамин B2 е довел до кокоша слепота, в ежедневното меню се набляга на черен дроб, бадеми, соя, сусам, меки сирена – „Бри“ и „Камамбер“ и сушени домати.
Ако кокошата слепота е симптом на очно заболяване промяната в диетата няма да е от полза. Необходимо е да се назначи адекватна терапия.

Помощ от природата при кокоша слепота

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват на страдащите от кокоша слепота да се доверят на мощния офталмопротектор Околут Комби/Ocolut® Combi, за да преодолеят проблема. Той допринася за по-доброто нощно зрение, като доставя на организма оптимална доза от необходимите пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на пълната пигментна и съдова защита, която четирите активни съставки осигуряват на очите, Околут Комби се прилага успешно при лечение и превенция на редица очни заболявания и рефрактивни проблеми. Продуктът има изключително удобен прием, напълно безопасен е и е подходящ за дългосрочна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари