витамин А

Витамин А: Значение за функцията на ретината

Ако приемем ретината за „двигател“ на зрението, то тогава витамин А може да се определи като „горивото“ на този двигател. Ако не си набавяме достатъчно количество от този витамин, не бихме могли да поддържаме добро зрение.

В развитите страни не представлява трудност да се набавят витамините, необходими за поддържане на добро очно здраве чрез диетата и хранителния режим, но по данни за Световната Здравна Организация дефицитът на витамин А е широко разпространен здравен проблем.

Какво представлява витамин А?

Витамин А е мастноразтворим витамин, който осигурява естествена защитна бариера на повърхността на окото от вируси и бактерии, което предотвратява развитието на очни инфекции. Съществуват две форми на витамин А: ретинол (от животински продукти) и бета-каротин (от растителни храни).

До какви негативни последствия може да доведе дефицитът на витамин А?

Един от първите признаци на дефицит на този важен за зрението витамин е влошеното нощно зрение. Но освен това може да се стигне до сухота по повърхността на роговицата и увреждане на ретината, което е причина за влошаване на зрението.

Защо витамин А е толкова важен за здравето на ретината?

Витамин А е съществена част от сложните биохимични процеси в ретината, които допринасят за способността на окото да вижда. Тези процеси включват преобразуването на светлината в електрически сигнали, които се изпращат до мозъка, където се превръщат в образи и картини.

Витамин А и другите важни за зрението очни пигменти

Освен че поддържа функциите на ретината, витамин А подобрява нощното зрение и съдейства за по-добро овлажняване на очите. Но за поддържане на добро очно здраве е необходимо да се приема „букет“ от витамини и пигменти. Едни от най-ценните природни вещества, които се грижат за здравето на очите са каротеноидите – пигменти, които се срещат в природата в своя натурален вид. Сред тях най-полезни за зрението са лутеин, зеаксантин и астаксантин. Всички те притежават мощни антиоксидантни свойства, намаляват стареенето на тъканите в окото и забавят процесите на влошаване на зрението вследствие на възрастта или други нарушения.

Пълен набор качествени пигменти и антиоксиданти осигурява редовният прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. В резултат се възстановява плътността на макулния пигмент, защитават се съдовете на ретината и се подобрява цялостното кръвоснабдяване в областта на окото.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари