какво е лутеин

Какво е лутеин и защо очите ни се нуждаят от него?

Следващите редове са за всички, любопитни да разберат какво е лутеин и какви са ползите от него. Пигментът лутеин се съдържа в листата и цветовете на растенията, в плодовете, водораслите и някои микроорганизми. Той е изключително важен за съхранение на зрителната острота и за здравето на очите.

Какво е лутеин – вид каротеноид, съдържащ кислород

Каротеноидите са отговорни за естествените жълти, оранжеви и червени пигменти на плодовете и зеленчуците. Организмът ни не ги произвежда самостоятелно, така че трябва да си ги набавяме чрез храната. Каротеноидите биват два вида:

  • Ксантофили – съдържат кислород и обикновено допринасят за жълтите пигменти
  • Каротени – не съдържат кислород и предизвикват оранжево оцветяване

Лутеинът спада към първата група. Той се открива в ретината на окото заедно с друг ксантофил, наречен зеаксантин. Лутеин и зеаксантин са наричани още макулни пигменти. Малката област в центъра на ретината, наречена макула, е изградена от фоторецепторни клетки. Те отговарят за преобразуване на светлината в детайлни цветни образи в мозъка. Концентрацията на двата пигмента в задната част на зрителния орган ги прави полезни за очното здраве.

След като изяснихме какво е лутеин споделяме ползите от пигмента за очното здраве

Проучване изследва ползите, които оказва пигментът за зрението. Резултатите сочат, че приемът на лутеин и зеаксантин намалява свързаната с възрастта макулна дегенерация с 25% за 5 години при хора, които вече страдат от това увреждане на очите. Антиоксидантните способности на лутеина се борят с вредите от свободните радикали, причинени от синята светлина и от излагането на слънце, намаляват възпалението и оксидативния стрес. Това прави пигмента изключително ефективен за превенция на очни състояния като глаукома, диабетна ретинопатия и макулна дегенерация. Пигментът показва добри свойства и при лечение на сухота в очите. Недостигът на лутеин в организма е предпоставка за развитие на споменатите проблеми с очите.

Човешкият организъм не синтезира лутеин и зеаксантин

Това означава, че грижата за здравето на очите и добро зрение включва прием на двата пигмента с храната или чрез природни продукти. Следните дарове от природата са с високо съдържание на лутеин:

  • тъмни листни зелени зеленчуци като спанак, зеле, броколи
  • червено грозде
  • магданоз
  • яйчен жълтък

Редовната консумация на изброените храни допринася за предпазване на очите от оксидативния стрес и предотвратява появата на зрителни смущения.

Осигурете на очите си необходимото количество лутеин с помощта на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – природен офталмопротектор за пълна съдова и пигментна протекция. Той съдържа специално подбрана комбинация от незаменими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Приемът на продукта се грижи за доброто здраве на очите. Облекчава сухотата и умората, предпазва ретината и макулата от действието на свободните радикали, подобрява остротата на зрението и забавя стареенето на очите. Продуктът е под формата на растителни капсули и се дозира по 1 капсула дневно, след хранене. Няма данни за нежелани реакции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари