как да пазим очите си

Ето как да пазим очите си, докато четем

Как да пазим очите си при четене? Това е наистина важен въпрос, чиито отговори трябва да знаем. А ето ги и тях…

Осигуряване на добро осветление, подходяща температура и влажност

Доброто осветление е особено важно за комфорта на очите по време на четене. Естествено или изкуствено, то трябва да е достатъчно силно, за да гарантира по-малко натоварване на очите и да забавя умората. И все пак не е нужно да се стига до крайности! Не бива да се забравя, че излагането на пряк източник на светлина би напрегнал вместо да успокои и релаксира очите.

Температурата и важността също имат отношение към очния комфорт при четене. Градусите в помещението не бива да надхвърлят 26, а влагата – 60%.

Даване на почивка за определен период от време – един от отговорите на въпроса как да пазим очите си, докато четем

Като всяко занимание и четенето трябва да е с мярка. Прекали ли се с него рискът от зрителна умора и дискомфорт се увеличава. За да се спестят посочените проблеми, е желателно през определено време погледът да се вдига от страницата и да се фокусира върху отдалечена точка в пространството.

Поддържане на нужната дистанция

Оптималното разстояние на очите от страницата, била тя хартиена или дигитална, е 50-60 см. То трябва да се спазва стриктно, за да се запази очното здраве. Препоръката важи с особена сила за децата в училищна възраст, които имат навика да четат от прекалено близо.

Мигане

Четенето (особено за удоволствие) е завладяващо. Часовете летят неусетно и сякаш нищо друго няма значение. Дори честотата на такъв естествен рефлекс като мигането намалява. За да се избегне изсъхване на повърхностния слой на окото, е силно препоръчително да се мига. Това е нещо толкова просто, а толкова ефективно! Мигането овлажнява очната повърхност и защитава от сухота.

А ето още как да пазим очите си по време на четене

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два избрани продукта от серията Околут за здрави очи:

Околут/Ocolut® е офталмологичен природен продукт, предназначен специално за детските очи и зрение. Той съдържа оптимално количество от най-важните пигменти за очи – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg). Съставките действат като „храна за окото“ и вътреочен филтър. Обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Подпомагат зрението, макулната функция и очната леща.

Околут Комби/Ocolut® Combi е мощен офталмопротектор за възрастни, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула съчетава силата на лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са комбинирани така, че заедно осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.
Продуктите са практически безопасни, имат отлична поносимост и могат да се приемат продължително време.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари