увреждане на очите

Дигиталните екрани могат да причинят сериозно увреждане на очите

LED светлината, излъчвана от постоянно използваните от нас дигитални устройства, може да причини дълготрайно увреждане на очите. И тъй като поради ситуацията с епидемията от коронавирус прекарваме повече време, взирайки се в електронните устройства, вижте и кой е начинът за предпазване на зрението.

Учените твърдят – продължителното използване на дигитални устройства води до увреждане на очите

Всеки, работещ пред компютър, е изпитвал умора, сухота и дори болка в очите. Този, т.н. синдром на компютърното око, не подминава и хората, които използват продължително време смарфона си или гледат телевизия с часове. Колкото и голям дискомфорт да причинява, синдромът на компютърното око не води до дълготрайно увреждане на очите. Или поне така се е считало до скоро.

Учени от Мадридския университет Комплутенсе споделят пред Boston Monday, че LED светлината, излъчвана от дигиталните екрани на електронните устройства, може сериозно да навреди на очите ни. Тя може да е причина за увреждане на ретината и загуба на зрение. Проучването им посочва потенциално висок риск за възрастните и децата, които всекидневно използват електронни устройства.

Резултати от проведеното изследване

Екипът изследователи тества ефекта от излагане на LED светлина върху лабораторни плъхове. Учените поставят 6 таблета, излъчващи бяла светлина, около клетките на животните. Таблетите били включени за 16 часа, след което изключени за 8 часа. След три месеца, при плъховете, подложени на ескперимента, се наблюдавала 23% по-голяма загуба на ретинални клетки, в сравнение с контролната група плъхове. Генната експресия, която отговаря за клетъчната смърт, също била със завишени нива при плъховете, изложени на бяла светлина. Проучването сочи още, че при плъховете, които гледали таблети с филтър, блокиращ LED светлината, не се отчита по-голяма загуба на очни клетки.

Резултатите от изследването хвърлят светлина върху важната тема. Още проучвания са нужни, за да се докаже със сигурност тезата на учените.

Как да предпазим очите и зрението си от вредното влияние на дигиталните екрани?

Има как да запазим очите си здрави, а зрението остро, дори при продължителна работа с електронни устройства. Офталмолозите съветват при използване на дигитално устройство да мигаме редовно, почиваме на всеки 20 минути, правим упражнения за очи и да приемаме очни пигменти. Тези елементи са есенциални за очите и трудно се набавят само чрез храната. Можем обаче, да си ги доставим в необходимото количество чрез прием на офталмопротектор. Такъв продукт, високо ефективен и препоръчван от офталмолозите, е Околут Комби/Ocolut® Combi. Природният продукт съдържа всички необходими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Чрез мощното им действие, Околут Комби осигурява пълна пигментна и съдова защита на очите.

За здравето на детските очи – също повлияни от вредното дигитално лъчение, се грижи Околут/Ocolut®. Той подпомага зрението, функцията на макулата и очната леща. Съдържа природни очни пигменти, в комбинация, съобразена с нуждата на детските очи, и е напълно безопасен.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари