проблеми с очите след ковид

Проблеми с очите след ковид, касаещи ретината

Анализ на 121 пациенти от началото на пандемията разкрива най-честите проблеми с очите след ковид. Според резултатите една малка част от преболедувалите коронавирус имат очни оплаквания. Когато обаче такива са налице, те могат да варират от леки до тежки. Много от нарушенията засягат ретината – слой от светлочувствителни клетки в задната част на окото с ключова роля за зрението. Затова в статията ще се спрем именно на тях.

Проблеми с очите след ковид, свързани с ретината

По данни от проучването 4 са главните проблеми с очите, в частност ретината, след прекаран ковид. Те включват:

Бели петна в ретината

Кръвните съсиреци от ковид пречат на хранителните вещества да достигнат до ретината. В резултат на „недохранването“ ретиналната тъкан набъбва и умира. При изследване на ретината тези области напомнят на петна от памучна вата. За щастие, те обикновено НЕ засягат зрението.

Оклузия на ретиналната артерия (очен удар)

Съсиреците в артериите на ретината могат да блокират притока на кислород и да причинят смъртта на клетките. Състоянието е известно като оклузия (запушване) на ретиналната артерия или инфаркт на окото. Най-честият симптом, който подсказва за него, е внезапната, тежка и безболезнена загуба на зрението.

Венозна оклузия на ретината – още един от възможните проблеми с очите след ковид, касаещи ретината

При запушване на вена на ретината кръвта не се оттича добре. Вследствие налягането в съдовете се повишава и се стига до кървене, подуване и изтичане на секрет от окото. Хората с подобни оплаквания могат да развият замъглено зрение, а в някои случаи и внезапна и постоянна слепота.

Съдов кръвоизлив в ретината

Налице е при спукване на стена на кръвоносен съд в ретината. Понякога причината е венозна оклузия на ретината. Възможно е кръвоизливът да доведе до появата на слепи петна и внезапна или постепенна загуба на зрение.

За профилактика на проблеми с очите след ковид специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват…

Околут Комби/Ocolut® Combi – за здрава ретина и добро зрение. Това е иновативна комбинация от 4 специално подбрани и прецизно дозирани съставки, които проявяват ретинопротективен ефект и усилват зрителната острота. Всяка растителна капсула (VGcaps) доставя на окото:

  • лутеин 10 мг

Предпазва ретината и макулата (централната зона на ретината) от свободни радикали и неутрализира UV лъчите.

  • зеаксантин 750 μg

Допълва действието на лутеина за пълна очна протекция.

  • астаксантин 2 мг

Блокира негативното въздействие на свободните радикали върху докозахексаенова киселина (ДХА) в ретината, жизненоважна за доброто зрение.

  • проантоцианидин 50 мг

Мощен антиоксидант със силно изразен съдово-протективен ефект. Укрепва колагена и еластина на съдовете и подобрява микроциркулацията в зоната на ретината.

Продуктът е безопасен и с възможност за продължителен прием. Особено подходящ е за хора от рискови групи за проблеми с ретината като:

  • диабетици
  • хипертоници
  • пациенти с нарушения на кръвта или със заболявания, засягащи кръвоносните съдове

Търсете в аптеките или поръчайте онлайн на www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари