замъглено зрение

5-те най-чести причини за замъглено зрение

Неясното, размазано и замъглено зрение тревожи милиони хора по света. То създава редица неудобства в ежедневието и влошава качеството на живот и продуктивността на човек. Но най-сериозното притеснение е, че може да бъде индикация за наличие на зрително нарушение. Причините за размазване на зрението обаче могат да бъдат различни.

5-те най-вероятни причини за замъглено зрение

Рефракционни грешки на зрението

Късогледството, старческото далекогледство (пресбиопия) и астигматизма са зрителни нарушения, при които общото е наличието на рефракционни аномалии – т.е. светлинните лъчи, от които зависи получаването на образа в окото, не се фокусират директно върху ретината.

Това са едни от най-честите очни проблеми, които причиняват замъгляване на зрението. В зависимост от това кое от трите зрителни нарушения е налице се наблюдава замъгляване на близко или на далечно разстояние. Обикновено и трите налагат използването на очила за коригиране на зрението.

Инфекция на окото

Много са състоянията, които могат да се развият вследствие на инфекция на окото. Кератит, блефарит, конюнктивит, склерит, увеит и очен неврит са инфекции, които се причиняват от вируса на херпес. Някои от тях могат да доведат до замъгляване на зрението.

Развитие на катаракта

Развитието на катаракта в начален стадий е вероятно да предизвика размазване на зрението вследствие на замъгляване на лещата на окото – основна последица от очното заболяване. Заболяването прогресира бавно, затова е вероятно да се наблюдава замъгляване на зрението в определен етап на развитие на болестта.

Наличие на захарен диабет

Захарната болест повишава риска от развитие на очното заболяване диабетна ретинопатия. За нея е характерно увреждането на най-малките кръвоносни съдове в ретината вследствие на хронично завишените нива на кръвна захар.
Дори и без наличието на захарен диабет, поддържането на високи нива на глюкоза в кръвта могат да бъдат в основата на замъгляване на зрението.

Високо кръвно налягане

Въпреки че това състояние застрашава здравето и в други аспекти, нерядко се наблюдава замъгляване на зрението и други зрителни нарушения.

Какви са съветите на специалистите при първи признаци на замъглено зрение?

Основната цел на програма Очно здраве (Ocomed) е да съдейства на пациентите със зрителни проблеми да поддържат добро очно здраве във всяка възраст. Независимо на какво се дължи размазаното зрение, специалистите от програма Ocomed са категорични, че за всеки проблем съществува подходяща комбинация от природни продукти, които се грижат за подобряване и възстановяване на зрението.
Основните три продукта са офталмопротективните средства Околут/Ocolut®, Околут Дуо/Ocolut® Duo и Околут Комби/Ocolut® Combi. Към тях, в зависимост от конкретното зрително нарушение, може да бъде прибавен някой от допълващите продукти според предварително изготвена от специалистите схема на прием. Те са:

  • Ентан/Entan®
  • ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+
  • Оксибор Форте/Oxybor® Forte
  • Неостат/Neostat®

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари