изкуствена ретина

Изкуствена ретина може да върне зрението на милиони хора!

В последните години се наблюдава драстично увеличаване на очните заболявания, които засягат ретина. Статистиката сочи, че отлепването на ретината, диабетната ретинопатия, макулната дегенерация и пигментният ретинит засягат един от трима души над 50-годишна възраст в Европа и са причина за 67% от случаите на проблеми със зрението. Изключителната социална значимост на болестите на периферната част на зрителния анализатор ги превръща в основен фокус в работата на учените, които не щадят време и усилия, за да намерят ефективен начин, който максимално да забави дегенерацията на ретината. Скорошно проучване дава обнадеждаващи резултати в битката с очните патологии. В изследване, публикувано в списание Nature Materials, учени от Италианския технологичен институт съобщават, че са разработили имплант, който е възвърнал зрението на мишки с пигментен ретинит.

Механизъм на действие на изкуствената ретина

Откритието се радва на голям интерес в научните среди поради неоспоримите си новаторски достойнства. Предишните изследванията за откриване на лечение на пигментен ретинит са насочени главно към разработване на устройства, които заместват повредените фоторецептори, стимулирайки невроните в ретината. Подобен механизъм на действие имат бионичните очи, лечението със стволови клетки и технологията за редактиране на гени CRISPR. Тези методи са наистина футуристични, но не могат да се сравняват с качествено новия подход, който въвеждат италианските изследователи – заменяне на увредената ретина с нова. Имплантът е изработен от тънък слой проводим полимер върху копринена основа, покрит с друг полупроводим полимер, който преобразува постъпилата в окото светлина в електрически сигнал. Електричеството стимулира невроните на ретината и така компенсира ролята на увредените пръчици и колбички.

Към момента резултатите от лабораторните изследвания върху мишки с пигментен ретинит са успешни. 30 дни след поставяне на импланта те на практика са възстановили почти напълно нощното си зрение. 6-10 месеца по-късно имплантът все още е ефективен, но при някои от животните се наблюдава влошаване на зрението, дължащо се напредналата им възраст. Изследователите очакват клиничните изпитвания върху хора, които започват в края на 2017 г., да затвърдят успеха на лабораторните опити.

Дар от природата за лечение и профилактика на заболявания на ретината

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) се надява, че в близко бъдеще изкуствената ретина ще се прилага успешно и при хора с пигментен ретинит. Докато революционното откритие започне да се прилага и при хора, Околут Дуо/Ocolut® Duo остава най-надеждното средство за профилактика и допълващо лечение на коварното очно заболяване. Освен това той се прилага успешно и при макулна дегенерация. Неговият редовен прием спомага за набавянето на оптимални дози от естествените очни пигменти лутеин и зеаксантин. Избирателното им натрупване в ретиналните клетки осигурява двойна пигментна защита на очите и спомага за опазване на очното здраве.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари