очите през зимата

Очите през зимата – възможни проблеми и превенция

На редица опасности са изложени очите през зимата. Кои са най-честите проблеми и как биха могли да се предотвратят те? Всичко това ни разкрива д-р Емилио Доронсоро, завеждащ отделението по офталмология в университетска болница „Ла Моралеха“ в Мадрид, Испания.

Потенциални рискове за здравето на очите през зимните месеци

По-ниските температури през зимата са предпоставка за сълзене на очите и поява на очно дразнене и дискомфорт. Това пък би могло да доведе до сърбеж, парене, замъглено зрение и усещане за чуждо тяло в окото, предупреждава д-р Доронсоро.

Друга опасност, която е свързана със зимния студ и заплашва очното здраве, е пренебрегването на UV лъчите. „Обикновено през зимата намаленото слънчево греене води до подценяване на риска от излагането на слънце с незащитено око“, коментира специалистът. Той отчита това като груба грешка и дебело подчертава, че:

  • макар и оскъдно слънцето през зимата е също толкова опасно за очите, колкото през лятото
  • продължителното и незащитено излагане на UV лъчи увеличава риска от развитие на редица очни патологии – катаракта, макулна дегенерация, птеригиум, фотокератит

Работещи начини за предотвратяване на посочените проблеми за очите през зимата

За предотвратяване на упоменатите рискове за очите и зрението през зимата д-р Доронсоро предлага серия от лесни за изпълнение съвети. Те целят очите да се поддържат хидратирани и защитени през студените зимни дни. Препоръките включват:

  • по-често мигане, за да се овлажнява очната повърхност
  • прилагане на изкуствени сълзи при нужда, за да се запази влажността на очите
  • при подозрение за чуждо тяло в очите – внимателна очна промивка с физиологичен разтвор или вода
  • регулиране на стайната температура и влажност
  • употреба на овлажнител за въздух
  • носене на висококачествени слънчеви очила при излизане навън

Към препоръките на д-р Доронсоро за защита на очите през зимата офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) у нас добавят…

И двата продукта са напълно натурални, имат отлична поносимост и са подходящи за дългосрочна употреба. Ефектът им е правопропорционален на продължителността на прием. В основата на протективното им действие стои рационалната формула.

Активни съставки в продукта за възрастни са лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Те са комбинирани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Продуктът за деца снабдява очите с най-важните пигменти на макулата (централната част на ретината) – лутеин (6 mg) и зеаксантин (450 μg).

И двата продукта филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV лъчението по напълно естествен начин. Това ги превръща в истински природни очила!

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари