проблеми с очите при бременност

Проблеми с очите при бременност – ето кои са най-честите

Нито една жена не е застрахована от проблеми с очите при бременност, но все пак някои са по-предразположени от други. Кои са най-честите очни оплаквания през този деликатен период от живота на дамите и как да се предотвратят? Отговорите са в следващите редове.

Синдром на сухото око – един от водещите проблеми с очите при бременност

Под влияние на хормоналните промени, които настъпват през бременността, много жени се сблъскват с проблема сухота в очите. Състоянието е неприятно. Обикновено се характеризира с усещане за чуждо тяло в окото, дразнене, парене, сърбеж, сълзене. По-рядко със зрителна умора, замъглено зрение и повишена чувствителност към светлина (фотофобия). При неглижиране на симптомите е възможно да настъпят сериозни изменения в:

  • роговицата (част от външната фиброзна обвивка на очната ябълка)
  • конюнктивата (прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото)

В голяма част от случаите оплакването е налице продължително време. Отшумява след периода на кърмене и нормализиране на менструалния цикъл.

Увеличаване на късогледството

През бременността съществува голяма вероятност нивото на късогледство (миопия) да се увеличи. При някои жени диоптърът пада до нивото преди бременността след периода на кърмене и регулиране на цикъла след раждане. При други обаче остава висок.

Тук е мястото да кажем, че посочените възможни промени в диоптъра разделят мнението на специалистите по отношение на лазерната корекция на зрението. Едни съветват жените, които обмислят такава процедура, да я отложат след раждането. Други смятат, че всяка жена, която не е бременна, може да се подложи на процедурата, независимо дали смята да ражда. Те се аргументират с факта, че броят на жените, които претърпяват големи промени в диоптъра след бременността, е пренебрежимо малък.

Развитие или влошаване на диабетна ретинопатия

Експертите обръщат специално внимание, че жените с диабет, са изложени на висок риск от развитие на диабетна ретинопатия. Ако пък вече са диагностицирани с очното заболяване, твърде вероятно е то да се влоши. Ето защо препоръката на специалистите е диабетичките да се подлагат на регулярни офралмологични прегледи през бременността.

100% природно средство за профилактика на проблеми с очите при бременност

Висококвалифицираните и опитни офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) съветват жените, планиращи бременност, да се доверят на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е мощен офталмопротектор с изцяло природен състав, който успешно профилактира очните проблеми и болести. Тайната на ефекта от приема му се крие в пълната и рационална комбинация от очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула доставя на организма лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са така комбинирани, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите.

Освен че е ефективен, продуктът е напълно безопасен и има отлична поносимост при продължителна употреба. Може да бъде закупен от аптеките в страната или от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари