офталмологичен преглед

Офталмологичен преглед – ето защо е толкова важен!

Както за възрастните, така и за децата, профилактичният офталмологичен преглед е значима част от поддържането на общото здраве. Защо е важно да посещаваме офталмолога си за регулярен очен преглед – научете в следващите редове!

За актуализация на рецептите

Ако носите диоптрични очила или контактни лещи, е нужно да посещавате офталмолога си всяка година. Зрението ви може да се е променило с течение на времето. Ако не се поддържат правилно, контактните лещи и дипотрични очила могат да предизвикат проблеми с очите и зрението. Това подчертава нуждата от редовни офталмологични прегледи и актуализация на предписанията.

Профилактичният офталмологичен преглед засича очни заболявания с или без симптоматика

По време на офталмологичен преглед, специалистът проверява не само силата на зрението. Той обикновено провежда редица тестове, които могат да разкрият различни очни заболявания. Общите тестове включват оценка на движението на очите, възприятие на дълбочината, острота на зрението и преглед на вътрешната структура на окото. Симптомите на катаракта, глаукома и макулна дегенерация се проверяват много внимателно. Офталмологът проверява и за състояния, като синдром на сухото око или цветна слепота.

Някои очни заболявания, като глаукома, в началните си стадии често протичат без симптоми. Ако не се открие на време, глаукомата може да причини загуба на зрението. Тук се откроява значимостта на профилактичния очен преглед за защита на зрението.

Годишният офталмологичен преглед помага за откриване на общи заболявания

Очите могат да издават нашето здравословно състояние. За това при офталмологичен преглед може да се открие протичащо общо заболяване. Подробен преглед на кръвоносните съдове може да помогне при откриване на диабет, хипертония, висок холестерол, заболявания на щитовидната жлеза, автоимунни и злокачествени заболявания. Ранното идентифициране на текущо заболяване е с огромна значимост за хода на болестта и нейното овладяване.

Важен е за учениците

Друга причина, поради която офталмологичните прегледи са важни за децата и тийнейджърите, е обучението в училище. Доброто зрение е с голяма значимост за процеса на учене. Голяма част от учебния материал се предлага на учениците под визуална форма. Неоткрит очен проблем може да предизвика затруднения във възприемането на уроците.

Регулярните офталмологичните прегледи на детските очи осигуряват ранно откриване на зрителни нарушения и заболявания, успешното им коригиране и лечение.

Честота за провеждане на профилактични очни прегледи и друга важна информация

Американската академия по офталмология препоръчва следните честоти за профилактични офталмологични прегледи според възрастта:

  • между 20 и 30-годишна възраст – веднъж на 5-10 години
  • от 40 до 54 години – веднъж на 2-4 години
  • от 55 до 64 години – веднъж на 1-3 години
  • 65+ години – всяка година, или веднъж на 2 години

За деца:

  • първи скрининг между 6 и 12-месечна възраст
  • профилактични прегледи на очите през цялото детство
  • скрининг на зрението и оценка на очното подравняване при деца в училищна възраст – веднъж на 1-2 години

Не пренебрегвайте очното си здраве! Погрижете се за него, като потърсите съдействие от програма Окомед. Тя представлява отлично стикована мрежа от висококвалифицирани офталмолози, медицински услуги, природни продукти за поддържане на очното здраве и информация, свързана с очните заболявания и начините за тяхното лечение и превенция. Запишете още сега офталмологичен преглед при нас – всички контакти за връзка ще откриете тук.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари