сухи очи сутрин

Сухи очи сутрин подсказват за синдром на сухото око

Ако се будите със сухи очи сутрин, вероятно страдате от синдром на сухото око. Научете повече за това неприятно състояние и за начините, по които можете да се справите със сутрешния дискомфорт в очите.

Най-важното за синдром на сухото око

Сухотата в очите е едно от най-честите оплаквания в практиката на офталмолозите. Това състояние е свързано с намалена продукция или ускорено изпаряване на сълзите, и/или с нарушена пропорция в съставките на слъзния филм. Може да засегне хора от всяка възраст. Проявява се с усещане за парене и болка в очите, болезнени слепоочия, лесна умора на очите, непоносимост към светлина (фотофобия), чувство за наличие на чуждо тялото в окото, замъглено зрение. Състоянието може да се влоши под влияние на различни фактори, да започне да напомня за себе си още от сутринта и симптомите да се задълбочат.

Причини за сухи очи сутрин

  • продължително застояване пред екрана на компютъра и останалите дигитални устройства
  • дълъг престой в суха среда
  • хормонални промени
  • имунни нарушения
  • неправилно използване на контактни лещи
  • неблагоприятни фактори на околната среда – студ, запрашен и сух въздух, силен вятър

Общи препоръки при сухи очи сутрин

Най-важното е да се избягват всякакви ситуации, които могат да влошат проблема. При отопление на помещенията през зимата въздухът не бива да се пресушава, а при работа с компютър тряба да се спазват няколко прости правила. Препоръчително е да се работи с очила с антирефлексно покритие, да се увеличи шрифтът на текстовите файлове, очите да се откланяват от монитора за 10 минути на всеки час и да се прави очна гимнастика.

При излизане навън е желателно да се носят слънчеви очила. Те не само предпазват от слънцето, но и осигуряват щит срещу сняг, пясък и вятър, които също могат да навредят на очите.

Уникална природна комбинация при сухи очи сутрин

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) ви препоръчват приема на следните два продукта при сутрешна сухота в очите:

Околут Комби/Ocolut® Combi е природен офталмопротектор, който осигурява на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа за очното здраве, като доставя отпимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките така се допълват, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Освен при сухота в очите продуктът успешно се прилага при висок риск от очни заболявания, както и за профилактика и лечение на съдова патология.

ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+ допълва лечението на сухота в очите. Това е научно разработен продукт с максимална чистота и високо качество, който съдържа оптимално количество стандартизирани омега-3 мастни киселини, обогатени с витамин E. Приемът му овладява симптоми като парене, усещане за „пясък“ в окото и дразнене при силна светлина.

И двата продукта са с висок профил на безопасност и имат отлична поносимост. Подходящи са за продължителен прием.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари