слънчеви очила при макулна дегенерация

Съвети за избор на слънчеви очила при макулна дегенерация

Изборът на подходящи слънчеви очила при макулна дегенерация е важен за очното здраве на засегнатите. В текущата статия ще посочим няколко характеристики, които страдащите от макулна дегенерация да имат предвид, когато закупуват слънчеви очила.

Пълна протекция като задължителна характеристика на подходящите слънчеви очила при макулна дегенерация

Първата и най-важна характеристика на слънчевите очила при макулна дегенерация е лещата да осигурява пълна протекция от UVA и UVB светлина. Излагането на незащитено око на директна слънчева светлина може да причини опасно увреждане на роговицата, лещата и ретината. Когато избирате слънчеви очила, следете за етикети „100% UV защита” или „UV 400”.

Отлична видимост

Обратно на популярното вярване, по-тъмните лещи на слънчевите очила не носят по-голяма защита. Всъщност, тези лещи могат да възпрепятстват видимостта на хората с макулна дегенерация. Намалената видимост, от своя страна, затруднява различаването на детайли от заобикалящата среда, както и нормалните дейности на индивида. Изпробвайте слънчеви очила с различна степен на затъмненост на лещите, за да откриете тези с най-добрата за вас видимост.

Яснота

Дегенерацията на макулата поразява и детайлното зрение. За това трябва да сте сигурни, че слънчевите ви очила имат висококачествени лещи, които позволяват да виждате ясно. Материалът на лещата е от съществено значение за нейната яснота. Изпробвайте различни слънчеви очила, за да проверите дали лещите им не причиняват изкривяване или замъгляване на изображенията.

Блокиране на отблясъците – важно условие при избор на слънчеви очила при макулна дегенерация

Силната чувствителност към светлина е едно от неразположенията, което страдащите от макулна дегенерация изпитват. Тя може да бъде провокирана не само от директно излагане на слънце, но и от отблясъците на слънчевата светлина. За да защитите очите си, избирайте слънчеви очила с поляризиращи лещи. Те притежават специален филтър, който блокира отблясъците. Така намаляват умората в очите и осигуряват по-добра видимост.

Подобрен контраст

Страдащите от дегенерация на макулата могат да имат намалена способност за различаване на цветовете. За това те трябва да носят слънчеви очила с лещи, които осигуряват подобряване на констраста. Мнозина от засегнатите предпочитат жълтите или оранжеви лещи, тъй като те могат да подобрят контрастта и да създадат по-голяма дълбочина на възприятието. Очилата с цветни лещи обаче, могат да влошат възприемането на опрделени цветове. За това се препоръчва да не шофирате с очила с лещи, които блокират синята светлина. Те могат да ви попречат да различавате сигнализацията на светофарите.

След подбор на слънчеви очила при макулна дегенерация, пристъпете към следващата стратегия за поддържане на зрението

Хората с макулна дегенерация трябва да полагат пълни грижи за очите и зрението си. Освен да пазят очите отвън чрез подходящи слънчеви очила, те трябва да поддържат здравето им и отвътре. Най-удачно е това да става чрез прием на натуралния комплекс от есенциални пигменти за очи Околут Дуо/Ocolut® Duo. Офталмопротективният продукт съдържа най-високи количества лутеин и зеаксантин в максилмално пречистена форма. Приемът му осигурява мощна антиоксидантна защита и насищане на макулата и ретината с необходимите за правилното им функциониране пигменти. Увеличава ефекта на предписаното лечение на дегенерация на макулата. Може да се приема и като средство за превенция при висок риск от развитие на очното заболяване. Не предизвиква странични ефекти и е подходящ за продължителна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари