дегенерация на макулата

Дегенерация на макулата – топ 8 рискови фактори

Дегенерация на макулата, или възрастово асоциирана макулна дегенерация, е основната причина за загуба на зрението при хората над 65-годишна възраст. Заболяването е полиетиологично, т.е. за развитието му допринасят няколко различни причини. Съществуват и научни данни за влиянието на редица рискови за дегенерация на макулата фактори. Статистиката сочи, че почти не се срещат хора с макулна дегенерация, които да не са изложени на няколко от тези рискови фактори.

Кои фактори предразполагат към дегенерация на макулата?

Специалистите посочват 8-те най-съществени фактора, чието влияние значително повишава риска от дегенерация на макулата и влошаване на централното зрение. Това са:

Тютюнопушене. Трябва да се отбележи, че сред всички рискови фактори, които ще посочим, пушенето е единственият, чието негативно влияние може да бъде изцяло избягвано. Съществуват науни данни, че цигареният дим е не само рисков фактор, но и сред основните причини за развитие на макулна дегенерация. Пушачите са изложени на поне двойно по-голям риск от поява на това зрително заболяване.

Напредване на възрастта. Това безспорно е сред водещите рискови фактори за дегенерация на макулата и проблеми с очите и зрението. 25% от хората между 65 и 75 години имат това заболяване. Над 75-годишна възраст процентът достига 35%.

Фамилна обремененост. Предаването на някои гени в поколението може да повиши риска от дегенерация на макулата. Това означава, че хората, чиито родители страдат от макулна дегенерация, трябва да са особено внимателни за избягване влиянието на останалите рискови фактори за развитие на заболяването.

Високо кръвно налягане. Очите са богато кръвоснабдени от мрежа от микроскопични и силно чувствителни на кръвното налягане съдове. Поради това промените в неговите стойности може да се отразят негативно на зрението и да предизвикат дегенерация на макулата.

Затлъстяване. Това е основен рисков фактор за развитие на най-тежките форми на заболяването. Това са напредналата атрофична макулна дегенерация (известна като географска атрофия), и неоваскуларна макулна дегенерация.

Женски пол. Статистиката сочи, че по-голяма част от страдащите от дегенерация на макулата са жени. Доказано е, че менопаузата значително повишава риска от подобни зрителни проблеми. При жените с ранна менопауза дегенерация на макулата може да настъпи много по-рано.

Излагане на слънце. Продължителният престой на слънце без слънчеви очила с УВ-защита ускорява значително прогресията на макулната дегенерация.

Недостатъчен прием на антиоксиданти и витамини за очи. В основата на възрастово асоциираната дегенерация на макулата стои негативното влияние на свободните радикали върху очното здраве. Основното средство за неутрализиране на това влияние са антиоксидантите или т.нар. пигменти за очи. Два от тях – лутеин и зеаксантин, трябва да се набавят ежедневно в нужните дози за пълна защита на зрението.

Как да овладеем макулната дегенерация?

За достатъчен прием на лутеин и зеаксантин и за оптимална защита от дегенерация на макулата разчитайте на Околут Дуо/Ocolut® Duo. Продуктът е с доказан ефект за намаляване негативното влияние на горепосочените рискови фактори и за защита и подобряване на зрението.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари