за добро зрение

За добро зрение – вижте тези 5 лесни препоръки

За да си гарантирате отлично очно здраве, е добре да спазвате някои лесни правила за добро зрение. Проблемите с очите засяга милиони хора. Някои от тях могат да се коригират с контактни лещи или очила, но други, за съжаление, водят до трайно увредено зрение или слепота.

Според Националния очен институт в периода между 2010-2050 г. броят на хората, засегнати от първични очни заболявания, включително макулна дегенерация, катаракта, диабетна ретинопатия и глаукома, ще се удвои. За да не се примиряваме с мисълта, че зрението ни ще се влоши с напредване на възрастта, е добре да вземем своевременни мерки.

5 стратегии за добро зрение

  • Носете слънчеви очила, когато сте навън – това е правило номер едно за добро зрение през лятото. Този аксесоар предпазва очите от вредните ултравиолетови лъчи. При избора на слънчеви очила заложете на първо място на високата UV защита. Подходящи са модели, които блокират 99-100% от UVA и UVB лъчите.
  • Консумирайте храни, полезни за зрението – доказано е, че богатата на плодове и зеленчуци диета подобрява очното здраве. Листните зеленчуци, например зеле и спанак, съдържат антиоксидантите лутеин и зеаксантин. Те са полезни за предотвратяване развитието на катаракта. Гроздето предпазва ретината от негативните ефекти, причинени от оксидативен стрес. Рибата и морските дарове са богати на омега-3 мастни киселини. Те облекчават възпаленията на очната повърхност и симптомите на дразнене, свързани със сухота на окото.
  • Поддържайте здравословно тегло – наднорменото тегло или затлъстяването ви излагат на риск от развитието на диабет или други здравни нарушения, които могат да доведат до проблеми със зрението. Според някои изследвания редуцирането на излишните килограми може да обърне хода на очните увреждания, причинени от диабет, високо кръвно налягане или затлъстяване. Добрата новина е, че никога не е късно да се погрижите за здравето си с правилен хранителен и тренировъчен режим.
  • Осигурете почивка за очите – целодневната работа пред компютър води до по-рядко мигане и зрителна умора в края на деня. Специалистите предлагат да спазваме правилото 20-20-20. То гласи, че на всеки 20 минути работа пред екран, е добре да се вгледаме в обект на разстояние от 20 фута, за 20 секунди. Това ще намали напрежението в очите. Проучвания изчисляват, че до 2050 г. половината от населението ще бъде с късогледство. Основният виновник за това е продължителното време, прекарано пред екраните на устройствата.
  • Ходете на редовни очни прегледи – за добро зрение е задължително регулярно да посещавате очния лекар. Дори и към момента да нямате оплаквания е добре периодично да се подлагате на очни изследвания. Това ще помогне за ранна диагностика и превенция на очни заболявания.

Към профилактиката за добро зрение добавете…

Висококвалифицираните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват природните продукти от серията Околут.

Околут Дуо се препоръчва за профилактика и допълващо лечение на възрастово обусловена макулна дегенерация и пигментен ретинит. Този продукт съдържа високо количество естествени очни пигменти – лутеин (20 mg) и зеаксантин (1500 μg). Резултатът от взаимно допълващите се съставки е двойна протекция на очите и зрението.

Околут Комби защитава очите ни от екраните на електронните устройства, оказва положителен ефект при глаукома и диабетна ретинопатия. Това е първият продукт на българския пазар, който съдържа пълна гама от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка растителна капсула доставя на очите оптимално количество лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките са съчетани така че да осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите.

И двата продукта са напълно безопасни, имат отлична поносимост и са подходящи за продължителен прием.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари